Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Kongres o ruralnom turizmu u Supetru okupit će 250 sudionika iz 15 zemalja

Kongres o ruralnom turizmu u Supetru okupit će 250 sudionika iz 15 zemalja

Četvrti međunarodni kongres o ruralnom turizmu od 9. do 13. svibnja u Supetru na otoku Braču okupit će oko 250 sudionika iz 15 zemalja te pod nazivom “Novo vrijeme-vrijeme za ruralni turizam” raspraviti trendove i brojne aktualne teme za taj segment turizma, najavili su u srijedu organizatori na konferenciji za medije.

Organizator kongresa je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, čija je predsjednica Dijana Katica istaknula suradnju s opatijskim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u organizaciji kongresa, kao i veliku podršku turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Supetra te drugih.

“Ruralni turizam i u Hrvatskoj i u Europi, pa i šire, ima dobru perspektivu s obzirom da zagovara i temelji se na održivosti i ekologiji, a kongres će, kao i prethodni, nastojati obraditi što više aktualnih tema za taj segment”, kazala je Katica.

S obzirom da je 2018. proglašena godinom europske kulturne baštine među temama kongresa su i kulturne rute u ruralnom turizmu, jer to, kako je istaknula, mogu biti itekako atraktivni turistički proizvodi na kojima radi praktički cijela Europa.

“U Hrvatskoj ruralna područja čine oko 90 posto ukupnog prostora, a svugdje, uz prirodnu, imamo i bogatu povijesno-kulturnu baštinu, koja može privući određenu publiku ako joj se to na pravilan način ponudi”, poručila je Katica. 

Najavila je i druge teme kongresa, među kojima su i održivi razvoj i poduzetništvo u ruralnom turizmu, očuvanje sela, standardizacija proizvoda i usluga, tradicija u oblikovanju ponude, osnivanje ruralno-turističkih destinacija kroz umrežavanje, uloga lokalnih akcijskih grupa, digitalni marketing, zakonske prepreke i promjene i druge.

Važnost kongresa za Splitsko-dalmatinsku županiju naglasio je direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella, koji je istaknuo da na cijelom prostoru te županije postoji veliki potencijal za ruralni turizam, kao i da se sve više malih mjesta i sela okreće razvoju i takve ponude, koja se često označava i seoskim ili agroturizmom, ali je i puno više od toga.

“I prvi kongres ruralnog turizma održan je u našoj županiji, na Hvaru, što dosta govori o našoj volji i želji da se razvija i taj segment kao dodatak morskom i obalnom turizmu. To može biti i dobar razloga za posjetu u pred i posezoni te vjerujemo da će se i dalje razvijati”, rekao je Stella.

Po podacima koje je iznio, Splitsko-dalmatinska županija je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježila 8 posto više noćenja, dok je travanj, zbog ranijeg Uskrsa, donio blagi pad noćenja od 2 posto u odnosu na isti mjesec 2017.

S dobrim turističkim rezultatima pohvalio se i direktor Turističke zajednice grada Supetra Ivan Cvitanić, koji vjeruje da će ova godina za njih, vjerojatno i za cijeli Hvar i Hrvatsku, biti turistički odlična.

“Hoteli i kampovi u Supetru, pogotovo s četiri zvjezdice, su gotovo rasprodani već od lipnja pa do rujna. Očekujemo odličnu turističku godinu, čemu će nadamo se pridonijeti i novi kongresni centar u Supetru gdje će se održati i kongres o ruralnom turizmu. Tim centrom, otvorenim ovog proljeća, zapravo i počinjemo, nadamo se, ostvarivanje znatno boljih rezultata u kongresnom segmentu”, ističe Cvitanić.

P.T./H

foto: Lag Laura