Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Marić: Ne možemo biti zadovoljni dinamikom pomaka na ljestvici WEF-a (svjetskog gospodarskog foruma)

Marić: Ne možemo biti zadovoljni dinamikom pomaka na ljestvici WEF-a (svjetskog gospodarskog foruma)

Tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu kako Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF) te istaknuo kako je potrebno poticati sustav znanosti i inovacija.

“Ne trebamo biti zadovoljni u potpunosti s dinamikom pomaka. Na tome treba raditi, pa sam siguran da ćemo i dalje napredovati, ne samo na ljestvici nego i u uspješnosti, što je još bitnije”, izjavio je Marić uoči sjedne Vlade.

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,1, kao i lani.

Ovogodišnja lista, objavljena u srijedu, pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja. Tako je plasman zemlje poboljšan po faktoru makroekonomskog okruženja, potom u području visokog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada.

Hrvatska je napredovala i po veličini tržišta, kao i po poslovnoj sofisticiranosti, dok je njezin plasman ostao nepromijenjen po pitanju institucija i infrastrukture.

S druge strane, plasman Hrvatske pogoršan je u području zdravlja i osnovnog obrazovanja, po razvoju financijskog tržišta te po tehnološkoj spremnosti.

Hrvatska je na ljestvici skliznula i po pokazatelju i inovativnosti, s 92. na 103. mjesto.

“To treba uzeti u obzir – sustav znanosti i inovacija poticati i stimulirati”, kazao je Marić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić ocijenio je, pak, kako izvješće WEF-a pokazuje da je Vlada odradila dobar posao.

“Definitivno se vidi da je Vlada odradila dobar posao. Bez obzira na prozivke tehničke Vlade, ona i dalje radi svoj posao. Ako budemo još bolje radili, bit će i bolji rezultati”, izjavio je Tolušić novinarima.

 

D.B./hina

Tagovi: ,