Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / 7 osobina inspirativnih šefova

7 osobina inspirativnih šefova

Jeste li ikad imali šefa na kojeg se niste žalili? Ili šefa koji vam je postao uzor? Šefa kojeg niste ogovarali čim bi okrenuo leđa?

Ako je odgovor na prethodna pitanja da, pravi ste sretnici!

Stratego donosi zanimljiv članak koji slavi sjajne šefove i tom prilikom predstavlja njihovih sedam ključnih osobina:

1) Prvi pružaju pozitivan primjer

Dobri šefovi uvijek stižu na vrijeme. Ne kritiziraju zaposlenike zbog povremenog kašnjenja će kritizirati zaposlenike zbog povremenog kašnjenja, ali oni sami će uvijek stići na vrijeme. Rade ono što zagovaraju. Ne rasipaju uredske resurse.

I sve to rade s mirnim osmjehom na licu i poštovanjem prema svakome. Takvi šefovi su prava rijetkost.

2) Ne tračaju druge zaposlenike

Nikad ih nećete čuti da se žale na vašeg kolegu. Ako nešto nije kako bi trebalo biti, spomenut će to pred svima na sastanku. Ali nikad iza zatvorenih vrata. Šefovi koji nadahnjuju ne vjeruju u uredsku melodramu i sitne tračeve. Ono što imaju za reći govore otvoreno i pred svima.

3) Slušaju zaposlenike

Većina šefova radi što god poželi, ali oni najbolji slušaju. Ne znači nužno da će trpiti lupetanja. Ali mogu prepoznati kad govorite nešto vrijedno.

Pošaljite im mailom zainmljivu ideju i zatražite sastanak. Vjerujte da će vas pozorno saslušati. Predložit će vam kako poboljšati vašu ideju i podijeliti svoja razmišljanja i iskustva s vama. Uvijek će čuti što im želite reći.

4) Pokazuju stvarno zanimanje za razvoj zaposlenika i mentoriraju

Ako zatražite i uvažite njihovo mišljenje, usmjeravat će vas. Njihove godine iskustva će se pokazati korisnima.

Čitali smo o šefu koji je dopustio svom zaposleniku da pokrene vlastiti posao i postane poduzetnik. Također, natjerao ga je da zadrži stari posao dok god njegova tvrtka nije krenula i počela zarađivati. To je inspirirajući šef i mentor.

5) Imaju hobi

Šefovi koji inspiriraju imaju vremena za svoje strasti. Oni će čitati, trčati, igrati, čak i usred svojih pretrpanih rasporeda. I to je nešto što trebati naučiti od njih. Imati hobi i baviti se njime bez obzira na sve, znači da ste predani sami sebi.

6) Odvajaju privatni i poslovni život

Nikad ih nećete zateći kako na posao donose emocije od kuće i obratno. Znaju se isključiti ili prebaciti u drugu brzinu ovisno o situaciji. Kad su u svom domu, duhom i tijelom su tamo. Kad rade, pripadaju vama.

Imaju nejverojatan smisao za balans posla i života. Mogu posvetiti koliko god je vremena potrebno i privatnim i poslovnim obvezama. To je osobina koju vrijedi preuzeti od njih.

7) Iskreni su

Pametni ljudi znaju da iskrenost nije baš uvijek najbolja politika. Ali iskreni su kad trebaju biti, pogotovo prema svojim zaposlenicima. Ne lažu o malim stvarima. Neće oklijevati kad vas trebaju upozoriti na pogrešku. I neće oklijevati kad vas trebaju podučiti.

izvor: moj-posao.net