tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti / Samsung službeno zaustavio prodaju pametnih telefona Galaxy Note 7

Samsung službeno zaustavio prodaju pametnih telefona Galaxy Note 7

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics zaustavila je prodaju svog pametnog telefona Galaxy Note 7 i pozvala korisnike da ugase uređaje dok ne istraži izvješća o novim zapaljenjima i na zamjenskim telefonima.

Vodeći američki i australski mobilni operateri u ponedjeljak su prekinuli prodaju i zamjenu Galaxy Note 7, dok su zrakoplovni prijevoznici ponovili da zabranjuju putnicima korištenje tih uređaja, nakon što je prošloga tjedna evakuiran jedan zrakoplov u SAD-u jer se u njemu jedan zamjenski model Note 7 počeo dimiti.

Vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona priopćio je u ponedjeljak kako je zatražio od svih globalnih operatera da prekinu prodaju uređaja Note 7 i zamjenu originalnih uređaja zamjenskima, dok s regulatorima ne istraži taj problem.

“Korisnici s originalnim ili zamjenskim uređajem Galaxy Note 7 trebali bi ga isključiti i prestati koristiti”, priopćio je Samsung.

Odluka tvrtke da povuče Note 7 s polica po drugi put u dva mjeseca pokazuje koliko Samsung ima poteškoća s rješavanjem problema pregrijavanja uređaja.

Samsung je 2. rujna najavio globalni opoziv 2,5 milijuna Note 7 na 10 tržišta, uključujući tržište SAD-a, zbog neispravnih baterija koje uzrokuju zapaljenje telefona.

Međutim, nova izvješća o zapaljenjima i na zamjenskim uređajima otvaraju pitanje, kažu analitičari, o procesu kontrole kvalitete u Samsungovoj proizvodnji.

Problemi sa zamjenskim Note 7 modelima otvorili su, također, novo i potencijalno skupo poglavlje tog globalnog skandala koji je naštetio ugledu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona.

Također bi mogli predstavljati nove opasnosti za potrošače.

Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) poručila je da je Samsungova odluka o prekidu prodaje i zamjene Note 7 dobra.

“Dok traje naša istraga o izvješćima o pregrijavanju i zapaljenjima telefona, korisnici bi trebali ugasiti uređaje i prestati ih koristiti. To je najsigurnije rješenje”, poručio je čelnik CPSC-a.

Korejska agencija za tehnologiju i standarde također je poručila korisnicima da bi trebali prestati koristiti Note 7 te istaknula da će surađivati sa Samsungom u rješavanju problema.

Samsung je svoj novi model Galaxy Note 7 predstavio na tržištu u kolovozu i taj je uređaj trebao biti glavni konkurent Appleovom iPhoneu u borbi za udjel na tržištu pametnih telefona. Kritike su bile povoljne, a Samsung je u početku imao problema s isporukama jer je potražnja bila velika.

No, nekoliko tjedana nakon što je Note 7 lansiran na tržište, na društvenim su se mrežama pojavile fotografije pougljenjenih uređaja.

Analitičari kažu da Samsungov prekid prodaje Note 7 predstavlja daljnje produbljenje krize, a u utorak ujutro cijena dionice tog tehnološkog diva potonula je 5 posto.

D.B./H