Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slovenska tvrtka prenosi tehnologiju izrade ultralakih zrakoplova u Kinu

Slovenska tvrtka prenosi tehnologiju izrade ultralakih zrakoplova u Kinu

Slovenska tvrtka Pipistrel potpisat će u subotu s kineskim partnerom ugovor o prijenosu svoje tehnologije izrade ultralakih zrakoplova i njihovoj proizvodnji u Kini, vrijedan 350 milijuna eura, izvijestio je Pipistrel.

Pipistrel i kinesko poduzeće Sino GA najavili su osnivanje zajedničke tvrtke međusobnom zamjenom dionica, a ugovor vrijedan 350 milijuna eura potpisuje se nakon dvogodišnjih pregovora i priprema. Predviđa se kako bi se u zajedničkom poduzeću i prema Pipistrelovoj tehnologiji u Kini godišnje proizvodilo 500 ultralakih aviona.

Kineski partner slovenske tvrtke iz Ajdovščine koja se svojom tehnologijom afirmirala u svijetu imat će ekskluzivno pravo korištenja Pipistrelove tehnologije za proizvodnju dva modela ultralakih aviona, a osim u Kini moći će ih prodavati u Burmi, Laosu, Tajlandu, Kambodži, na Tajvanu, Filipinima, u Indoneziji, Maleziji i Mongoliji.

Sino GA dio je grupe u okviru koje djeluje i tvrtka Flying Tigers General Aviation koja je službena zastupnica Pipistrela i distributer njegovih zrakoplova u Kini.

Potpisivanje ugovora predviđeno je tijekom summita predsjednika kineske vlade Li Keqianga i 16 premijera država srednje i istočne Europe koji će se održati u Rigi.

Cilj tog summita je jačanje gospodarskih veza Kine i država srednje i istočne Europe, navode slovenski mediji.

pipistrel-panthera-interior-0412a

D.B./h

foto: pipistrel.si