Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Država prodaje turističku tvrtku Club Adriatic

Država prodaje turističku tvrtku Club Adriatic

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u petak javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju poslovnih udjela odnosno sto posto temeljnog kapitala državne tvrtke Club Adriatic, na koji se zainteresirani s pismom namjere mogu javiti do 1. prosinca ove godine.

Taj je javni poziv objavljen na web stranicama CERP-a i u dnevnom tisku, a temeljem odluke Upravnog vijeća CERP-a od 9. studenoga.

CERP je njime pozvao investitore da iskažu interes dostavom pisma namjere za kupnju tri poslovna udjela Cluba Adriatic koji su u vlasništvu Republike Hrvatske i čija je ukupna nominalna vrijednost 121 milijun kuna, što čini sto posto temeljnog kapitala te tvrtke.

Rok zainteresiranima da dostave pisma namjere za iskazivanje interesa je 1. prosinca do 15 sati.

CERP će nakon što završi rok za dostavu pisama namjere i donese odluku o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, na dostavu obvezujućih ponuda pozvati pismeno samo one investitore koji su u roku dostavili pisma namjere.

U pozivu se navodi i da je nad Clubom Adriatic 10. listopada 2014. pokrenut postupak predstečajne nagodbe, koji je trenutno u mirovanju zbog pokrenutih upravnih sporova.

Predstečajna nagodba i portfelj Cluba Adriatic

Trgovački sud u Zagrebu je početkom travnja 2016. godine prekinuo postupak za sklapanje predstečajne nagodbe do pravomoćnog okončanja upravnog spora pokrenutog pred Upravnim sudom u Zagrebu.

Uz to, prijašnje Vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića u ljeto 2015. odnosno u ljeto 2016. donijele su gotovo identične odluke da turističko društvo Club Adriatic d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, do 31. listopada 2016., odnosno do 31. listopada 2017. nastavlja upravljati turističkim nekretninama/tvrtkama – Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom u Orebiću na Pelješcu, Hotelom Hrvatska iz Baške Vode na Makarskoj rivijeri, Kampom Uvala Slana s apart hotelom Klub Vala u Selcu kod Crikvenice te s Kampom Kupari.

Donošenje takvih odluka Vlada je objašnjavala “omogućavanjem okončanja postupka predstečajnih nagodbi te reguliranja formalno pravnog statusa nekretnina kojima upravlja Club Adriatic”, dok su neki mediji komentirali kao Vlada time spašava tu svoju tvrtku od stečaja.

Spominjalo se i da je za preuzimanje Cluba Adriatic zainteresiran investitor Prosperus Invest.

U nekretninama kojima upravlja Club Adriatic u ovoj je sezoni ostvareno nešto više od 300 tisuća noćenja, a slično se planira i za iduću godinu.

Tvrtku Club Adriatic je prije 14 godina osnovala država odnosno tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju s ciljem da se bavi stavljanjem bivših vojnih odmarališta, hotela i kampova u turističku funkciju kroz procese privatizacije ili na neki drugi način.

D.B./h

foto: club-adriatic.hr