Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Unatoč blamaži s modelom Note 7, Amerikanci i dalje vjeruju Samsungu

Unatoč blamaži s modelom Note 7, Amerikanci i dalje vjeruju Samsungu

Povlačenje s tržišta pametnog telefona Galaxy Note 7 nije narušilo spremnost potrošača u SAD-u da kupe druge modele Samsung Electronicsa, pokazali su rezultati istraživanja javnog mišljenja koje su proveli Reuters i Ipsos.

Istraživanje, koje je provedeno od 26. listopada do 9. studenog, ukazalo je na vjernost sadašnjih korisnika pametnih telefona Samsung tom brendu, slično kao i kod korisnika Appleovih iPhonea. Rezultati istraživanja, objavljeni u nedjelju, također su pokazali da su i oni koji su znali za povlačenje Galaxy Note 7 s tržišta bili jednako zainteresirani za Samsungove telefone, kao i oni koji za to nisu znali.

Samsung se u ovoj godini našao u središtu globalnog skandala nakon što se pokazalo da kod model Note 7 može doći do samozapaljivanja, zbog čega je povučen na svjetskoj razini. Neki korisnici zamjenskih telefona također su izvijestili o pregrijavanju, pa je Samsung i njih povukao.

Mnogi su stoga očekivali da će se kupci Samsunga okrenuti proizvodima drugih proizvođača, uglavnom Appleovom iPhoneu.

Među ispitanicima koji su znali za opoziv, oko 27 posto bi pri kupnji najprije razmotrilo neki drugi model Samsungova smartphona, pokazala je anketa, dok bi među onima koji ništa nisu znali o povlačenju s tržišta, njih 25 posto prvo u trgovinama pogledalo Samsungove telefone.

Prema anketi, Samsungovi su kupci vrlo odani svom brendu. Oko 91 posto sadašnjih korisnika Samsunga vjerojatno će ponovno kupiti Samsungov smartphone, a 92 posto sadašnjih korisnika još jedan proizvod Samsunga.

Rezultati pokazuju lojalnost marki sličnu kao i kod sadašnjih vlasnika iPhona, oko 92 posto će  vjerojatno kupiti još jedan iPhone, a 89 posto još jedan Appleov proizvod.

No, ne može se sa sigurnošću reći u kojoj je mjeri Samsungov opoziv Note 7 utjecao na odluke potrošača. Prema Reuters/Ipsosovoj anketi istraživano je koliki je interes za kupnju Samsungovog telefona, a ne koliko je povlačenje s tržišta izravno utjecalo na njihove odluke.

Samsung je priopćio da su kupci većinom izabrali drugi Samsungov model kao zamjenu za Note 7, no nije objavio pojedinosti. Također je izvijestio da je gotovo 85 posto opozvanih uređaja Note 7 bilo zamijenjeno ili vraćeno uz povrat novca i program razmjene do 4. studenoga.

D.B./H