auto-moto

Home / auto-moto/Ostale vijesti / Odustalo se od uvođenja vinjeta: Evo kako će se uskoro plaćati vožnja autocestom

Odustalo se od uvođenja vinjeta: Evo kako će se uskoro plaćati vožnja autocestom

Vlada i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, odustaju od uvođenja vinjeta za naplatu autocesta. Kazali su da je analiza pokazala da je za Hrvatsku bolje zadržati postojeći sustav naplate uz njegova dodatna unaprjeđenja, što zagovara i Europska unija.

Od najavljenog uvođenja vinjeta za naplatu autocesta vjerojatno neće biti ništa. Analiza je pokazala da je za Hrvatsku bolje zadržati postojeći sustav naplate uz njegova dodatna unapređenja, što zagovara i Europska unija.

Uvođenje vinjeta za naplatu cestarina na autocestama činilo se kao gotova stvar. Jedan od glavnih zagovornika novog sustava naplate cestarine bio je novi stari ministar prometa Oleg Butković, koji je zadnjih dana počeo zagovarati drugu opciju. Nakon dubinske analize troškova i koristi, prevladali su argumenti protiv vinjeta pa će se u budućnosti razvijati postojeći sustav naplate po principu ‘koliko voziš, toliko plaćaš’.  To su riječi koje je ministar izrekao u emisiji ‘A sada Vlada’, u kojoj je još naveo da je u ovom trenutku najbliže rješenje automatizacija naplate, dok su vinjete u drugom planu.

Pošto Hrvatska namjerava buduće projekte u cestogradnji financirati sredstvima iz fondova Europske unije, sigurno je i to jedan od razloga za ovakvu odluku Vlade. Naime, nije baš da možemo donositi odluke koje nisu u skladu s očekivanjima Bruxellesa.

S vremenom bi se trebao uvesti GPS sustav naplate, projekt koji je na razini Europske unije i koji podrazumijeva jedinstvenu naplatu cestarine u svim zemljama EU-a putem satelita. Međutim, da bi se to realiziralo, treba uskladiti cijene cestarina i riješiti brojne druge probleme vezane uz naplatu.

Profesor Ivan Dadić nezadovoljan zbog vladinog odustajanja od vinjeta

Profesor i prometni stručnjak Ivan Dadić je razočaran odustajanjem od predviđenog uvođenja vinjeta. ‘Vlada ne razumije dovoljno ovu problematiku. Potrošit će veliki novac za unapređenje postojećeg sustava automatske naplate, a kad se uvede GPS sustav, ta oprema bit će nepotrebna’, upozorava Dadić. On je i dalje uvjeren da bi vinjete bile bolje prijelazno rješenje. ‘To bi odmah dovelo do rasta BDP-a za 0,5 posto uslijed povećanja prometa’, kazao je Dadić za tportal, ističući i brojne druge prednosti vinjeta – od razvoja logistike i industrije uz autoceste do povećanja sigurnosti na cestama.

novo.hr

foto: hina