eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Švedska iduće godine ukida porez na solarnu energiju

Švedska iduće godine ukida porez na solarnu energiju

Švedska će iduće godine prestati oporezivati proizvodnju solarne energije u sklopu planiranog potpunog prijelaza na obnovljive izvore energije do 2040. godine, priopćila je švedska vlada.

Udio solarne energije u proizvodnji električne struje u toj nordijskoj zemlji trenutno je zanemariv i iznosi manje od 0,1 posto. Švedska se najviše oslanja na hidroenergiju (39 posto) i nuklearnu energiju (36 posto).

U ponedjeljak je ministarstvo financija priopćilo da će proizvodnja solarne energije za vlastite potrebe od 2017. biti u potpunosti izuzeta od obveze plaćanja poreza. Komercijalni proizvođači plaćat će porez od samo 500 švedskih kruna (51 euro) po megavat satu, čak 98 posto manje nego što trenutno plaćaju.

“To omogućuje brza ulaganja”, poručila je socijaldemokratska ministrica financija Magdalena Andersson.

Prijedlog će vjerojatno biti usvojen u parlamentu budući da je oporba desnog centra već kritizirala ministricu zbog neambicioznog pristupa ulaganjima u obnovljive energente. Potez mora odobriti i Europska komisija, koja je za Europsku uniju do 2020. odredila minimalni udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji od 20 posto.

U listopadu je švedski regulator energetskog tržišta procijenio da ukoliko žele do 2040. u potpunosti prijeći na obnovljive izvore, moraju godišnje povećavati udio solarne električne energije između pet i 10 posto.

D.B./H