Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Danas i sutra u Zagrebu se sastaje ‘krema’ europskog startupa, počinje EBAN Winter University 2016.

Danas i sutra u Zagrebu se sastaje ‘krema’ europskog startupa, počinje EBAN Winter University 2016.

Danas i sutra, 29. i 30. studenog, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, održava se najveća europska konferencije poslovnih anđela i investitora EBAN Winter University 2016. Organizator je CRANE (hrvatska mreža poslovnih anđela).

Winter University pokrenula je Europska mreža poslovnih anđela (EBAN) koja predstavlja suradnju investitora fokusiranih na startupove i poduzeća u ranim fazama razvoja, te broji preko 250 organizacija poslovnih anđela i više od 20 tisuća investitora.

U Hrvatskoj se održava 15. izdanje konferencije koja okuplja stručnjake u području investicija te ponuditi informacije i uvid u nove trendove na svjetskoj startup sceni. U protekle dvije godine konferencija je održana u Kopenhagenu i Helsinkiju gdje je sudjelovalo preko 1.000 sudionika, 350 poslovnih anđela i investitora te preko 50 startupova iz 60 zemalja svijeta.

Konferencija veličine i važnosti EBAN Winter Universityja osigurava Hrvatskoj veliku pažnju svjetskih poslovnih anđela i omogućava hrvatskim startupovima da svoje ideje predstave na globalnoj razini. U Europi poslovni anđeli godišnje investiraju preko 7,5 milijardi eura, a iz godine u godinu bilježi se trend porasta investicija.

Kako je već ranije u medijima najavio Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, najzvučnije ime na konferenciji Zagreb Connect & EBAN Winter University 2016. bit će Bruce Dickinson. Široj javnosti poznatiji kao pjevač heavy metal skupine Iron Maiden, Dickinson je aktivan i kao anđeo ulagač. Procjenjuje se kako vrijedi 200 milijuna eura. Ali osim Dickinsona danas je u dvorani Vatroslav Lisinski još mnogo zanimljivih imena, a neka od njih su:

  • Dov Moran – izumitelja USB sticka
  • Peter Crowley – najbolji poslovni anđeo u UK
  • Johann Hansmannnajbolji investitor u ranoj fazi startupova u cijeloj EU
  • Ester Dyson – žena koja je jedna od najpoznatijih business anđela svijeta, koja leti u svemir i koj je hodajuća inspiracija mnogima
  • Ljudi iz uprava tvrtki poput Sony, Bang and Olufsen, SAAB-Gripen, Sony, Cisco, Bloomberg
  • predstavnici VC fondova, top business angele iz EU (cijelo predsjedništvo i hrpa članova najveće EU mreže poslovnih anđela – EBAN) i svijeta
  • predstavnici najjačih domaćih IT tvrtki, startupa i poslovne zajednice generalno

U sklopu konferencije bit će održano i natjecanje startupova Zagreb Connect. Najboljih deset startupova podijelit će 50 tisuća eura, a među nagradama su i plaćena putovanja u Tel Aviv i Silicijsku dolinu.

Dragan Bacinger

foto: embassies.gov.il