Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ukupni depoziti krajem travnja iznosili 250 milijardi kuna

Ukupni depoziti krajem travnja iznosili 250 milijardi kuna

ZAGREB, 14. lipnja 2016. (novo.hr/hina) – Krajem travnja ove godine ukupni su depoziti u bankama u Hrvatskoj dosegnuli 249,9 milijardi kuna, što je 9,7 milijardi kuna ili 4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

No, u odnosu na ožujak ukupni depoziti, koji čine depozitni novac i oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, smanjeni su peti mjesec uzastopno, i to za 437 milijuna kuna ili 0,2 posto.

Pritom su se ukupni štedni i oročeni depoziti, uz mjesečni pad od 655 milijuna kuna, krajem travnja spustili na 201,9 milijarde kuna. No, to je za 4,2 milijarde kuna ili 2,1 posto više nego krajem travnja lani, čemu je, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješća HNB-a, pridonio godišnji rast i deviznih i kunskih depozita

Naime, ukupni kunski depoziti tako su uz mjesečni rast od 134 milijuna kuna ili 0,4 posto, na kraju travnja iznosili 35,5 milijardi kuna, čime su na godišnjoj razini zabilježili rast za 1 milijardu kuna ili 2,9 posto.

Devizni su depoziti, pak, na kraju travnja bili na razini 166,3 milijarde kuna, zabilježivši mjesečni pad za 788 milijuna kuna, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 3,2 milijarde kuna ili 2 posto.

Budući da devizni depoziti čine 82,4 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja eura prema kuni u travnju od 1,3 posto na godišnjoj razini pridonio je ublažavanju rasta njihovog kunskog izraza, poručuju analitičari RBA u analizi objavljenoj u utorak.

Krajem travnja depozitni novac iznosio je 48 milijardi kuna, čime je na mjesečnoj razini povećan za 218 milijuna kuna ili 0,5 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježio rast za 5,5 milijardi kuna ili 12,8 posto.

“Nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima dijelom je rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata”, ističu analitičari RBA.

Promatrano prema sektorima, depoziti stanovništvu, koji čine gotovo 81,1 posto ukupnih depozita krajem travnja su, uz mjesečni pad od 1,3 milijuna kuna ili 0,8 posto, iznosili 163,8 milijarde kuna. U odnosu na travanj 2015. niži su za 1,9 milijardu kuna ili 1,2 posto, što ujedno predstavlja pad na godišnjoj razini treći uzastopni mjesec, navode iz RBA.

Depoziti poduzeća u istom su razdoblju, uz mjesečni rast od 686 milijuna kuna ili 2,3 posto, krajem travnja iznosili 30,2 milijarde kuna. U odnosu na travanj 2015. ukupni depoziti poduzeća su viši za 7,4 milijarde kuna ili 32,4 posto.

Visoka međugodišnja stopa rasta, kažu iz RBA, dijelom je posljedica transakcije vezane za kupnju TDR-a koja je zaključena krajem rujna 2015.