Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / ACI-jevi prihodi na razini lanjskih, za 2017.-u planirano 134,9 milijuna kuna ulaganja

ACI-jevi prihodi na razini lanjskih, za 2017.-u planirano 134,9 milijuna kuna ulaganja

Adriatic Club International (ACI) u 2016. očekuje prihode na razini prošlogodišnjih kada su iznosili 205,4 milijuna kuna, a u sljedećoj u svoje kapacitete planira uložiti još 134,9 milijuna kuna, izjavio je u četvrtak za Hinu direktor ACI-ja Kristijan Pavić.

Ovogodišnju sezonu smatra dobrom, a uz ocjenu da se nautički turizam vraća na predkrizne razine ističe pozitivna očekivanja za sljedeću godinu.

Što se tiče dobiti svi parametri još nisu poznati, rekao je Pavić, navodeći da kod fizičkih pokazatelja poslovanja treba istaknuti ostvareno povećanje broja vezova u tranzitu.

Najznačajnijim događajem za ACI u 2016. ističe otvaranje marine u Slanom, u kojoj su, kazao je, rezultati poslovanja od otvaranja u kolovozu izuzetno dobri. “Imamo gotovo 90 vezova na godišnjem vezu za prvih deset mjeseci što je vrlo dobro s obzirom da je otvaranje te marine kasnilo”, rekao je.

Od ukupno planiranih 134,9 milijuna kuna ulaganja tijekom 2017., najviše je namijenjeno cjelovitoj rekonstrukciji kopnenog i morskog dijela marine Rovinj, ukupno 80,1 milijun kuna. Ta bi marina trebala biti ponovno otvorena uoči sljedeće turističke sezone. Ulaže se i izgradnju bazena i travel lifta u marini Dubrovnik i zaravni suhog veza od 15,5 milijuna kuna, a planiraju se i druga ulaganja, primjerice u održavanje objekata u marinama.

Pavić ističe da se već razmišlja i o ulaganjima u 2018. godini, posebno u marine koje trebaju veće zahvate.

Na upit o mogućim korekcijama cijena usluga, kaže da će ACI sljedećih dana, uoči većih europskih sajmova, objaviti novi cjenik te da će, radi inflacijskog usklađivanja, cijene u 2017. biti neznato povećane.

O eventualnoj privatizaciji ACI-ja, koji je skinut s liste strateških državnih tvrtki, odlučit će vlasnik, a za sada, kaže Pavić, o tome nema novih informacija.

Prema podacima iz ACI-ja, u prvih deset mjeseci ta je tvrtka ostvarila ukupne prihode od 178,6 milijuna kuna, što je na razini deset mjeseci prošle godine, dok su rashodi bili 145,7 milijuna kuna ili 1 posto veći.

Od siječnja do kraja listopada registrirano je 3.206 ugovora o godišnjem vezu u moru, što je šest posto više te 204 ugovora za godišnji vez na kopnu, ili 14 posto manje. Ostvareno je ukupno 107.916 brod/dana na temelju usluga dnevnog veza, što je pet posto više, a na mjesečnom vezu 85.703 brod/dana ili 10 posto više.

ACI u svojem sustavu ima 22 marine i zapošljava oko 350 ljudi.

D.B./hina

foto: ACI