gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / BASF ograničava upotrebu fipronila nakon skandala s jajima

BASF ograničava upotrebu fipronila nakon skandala s jajima

Njemački kemijski div BASF objavio je u četvrtak da neće od Europske komisije zatražiti produljenje dozvole za upotrebu fipronila u tretiranju sjemenja nakon što se ta tvar našla u žarištu skandala s kontaminiranim jajima.

“BASF je iz poslovnih razloga odlučio da neće ponovo registrirati (fipronil) za tretiranje sjemenja u Europi”, kazao je za AFP glasnogovornik njemačke kompanije.

Dozvola za upotrebu fipronila u tretmanu sjemenja istječe 30. rujna, dodao je glasnogovornik.

Upotreba tog pesticida znatno je ograničena kada je u pitanju tretiranje sjemenja, dodaje se u priopćenju, te je odgovarajuća registracija s obzirom na visoke troškove postupka neisplativa.

U BASFU napominju da se odluka ne odnosi na upotrebu fipronila u funkciji biocida za suzbijanje mrava, žohara i termita. Odgovarajuća europska dozvola za upotrebu u te svrhe istječe 2023. godine.

Belgija je u srijedu optužila nizozemsku agenciju za sigurnost hrane NVWA da nije ih obavijestila da su jaja kontaminirana fipronilom iako su to znali još u studenom prošle godine.

U nizozemskoj su agenciji zanijekali da su već tada pouzdano znali za kontaminaciju ali su priznali da su tog mjeseca dobili anonimnu dojavu da se pesticid koristi za suzbijanje crvenih ušiju u kokošinjcima.

Javnost je za skandal s fipronilom doznala početkom ovog mjeseca kada su nizozemske vlasti naložile povlačenje jaja s polica supermarketa, pozivajući potrošače koji su ih kupili da ih bace.

U međuvremenu su kontaminirana jaja otkrivena u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj i nekoliko je supermarketa s polica povuklo milijune jaja.

Fipronil se obično koristi u veterinarskim proizvodima za suzbijanje buha, uši i krpelja a u EU je zabranjena njegova upotreba na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi, poput kokoši.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra velike količine tog insekticida “umjereno opasnim”, procjenjujući da može štetno utjecati na bubrege, jetru i štitnjaču.

N.H./h

foto: hina

Tagovi: ,