Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Britanija mora ubrzati infrastrukturne projekte zbog usporavanja gospodarstva

Britanija mora ubrzati infrastrukturne projekte zbog usporavanja gospodarstva

Britanska vlada trebala bi ubrzati odlučivanje o velikim infrastrukturnim projektima kako bi gospodarstvo izdržalo usporavanje rasta izazvano odlukom Britanaca o izlasku iz Europske unije, priopćila je u ponedjeljak Britanska gospodarska komora.

Britanska gospodarska komora (BCC) snizila je prognozu gospodarskog rasta za 2016. s prethodnih 2,2 na 1,8 posto, a smanjila je i prognoze rasta za 2017. i 2018.  na 1,0, odnosno 1,8 posto.

“Vlada bi trebala početi s dugim popisom infrastrukturnih projekata koji su predugo stavljeni na čekanje – uključujući čvrstom odlukom o novoj zračnoj pisti, novom nuklearnom ulaganju te cestovnim i željezničkim shemama”, poručio je direktor komore Adam Marshall.

Ministar financija Philip Hammond izjavio je prošlog tjedna da za ekonomski utjecaj velikih infrastrukturnih projekata treba predugo vremena da bi utjecali na proračun koji planira objaviti u studenom, ali je dodao da bi, ako bude potrebno, mogao financirati više skromnijih projekata.

Izgledi za recesiju uzrokovani britanskom odlukom o napuštanju Europske unije prigušeni su nakon optimističnih gospodarskih podataka za kolovoz, uključujući one o rastu povjerenja potrošača. No, postoje znakovi iz kompanija o dugoročnom pritisku za gospodarstvo.

BCC je objavio kako očekuje da će poslovne investicije pasti za 2,2 posto u 2016. i 3,4 posto u 2017., što je oštar zaokret u odnosu na ranije prognoze rasta za 4,5, odnosno 7,4 posto.

Zasebna analiza računovodstvene tvrtke BDO također poziva na veća ulaganja u infrastrukturu, a navodi se i da se povjerenje tvrtki počelo oporavljati od pada nakon referenduma.

Indeks optimizma BDO oporavio se u kolovozu na  98,7 bodova, nakon što je u srpnju pao na najnižu razinu u tri godine – 97,9 bodova.

U međuvremenu je kartična kuća Visa objavila da je prema njezinim podacima osobna potrošnja porasla u kolovozu za samo 0,1 posto u odnosu na srpanj, što je najsporiji rast u gotovo tri godine. Usporedbe radi, u srpnju je izvijestila o rastu potrošnje za 1,6 posto.

novo.hr/Hina

Tagovi: