novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Brodotrogir od srijede u predstečajnom postupku

Brodotrogir od srijede u predstečajnom postupku

Trgovački sud u Splitu u srijedu je otvorio predstečajni postupak nad Brodotrogirom d.d. te je za povjerenika u tom postupku imenovao Zdravka Tešića iz Ogulina.

Rješenjem, koje je objavljeno na portalu e-oglasna, vjerovnici su pozvani da u roku od 21 dan prijave svoje tražbine nadležnoj jedinici Financijske agencije, a ročište radi ispitivanja tražbina održat će se 10. srpnja.

Inače, Brodotrogir je 8. ožujka podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ali je Sud tada zatražio dopunu jer nije bio dostavljen i plan restrukturiranja. 

Taj je plan sada dostavljen i objavljen na e-oglasnoj, a pokazuje da je Brodotrogir d.d. u vlasništvu (95,24 posto) Kermas energije, tvrtke kojoj je vlasnik Danko Končar, te da je krajem veljače zapošljavao 84 radnika. 

Brodotrgoir d.d. u stopostotnom vlasništvu ili 51-postotni udio ima u 12 tvrtki, a grupa zapošljava oko 700 radnika. 

Među najvažnijim tvrtkama kojima je stopostotni vlasnik Brodotrogir d.d. je Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., u kojoj je i ostala brodograđevna djelatnosti. I Hrvatska je brodogradnja Trogir 20. ožujka predala Trgovačkom sudu zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe, ali je pozvana da taj prijedlog dopuni, i to financijskim izvješćima i planom restrukturiranja.

Brodotrogir je prošao proces restrukturiranja u kojemu je Danko Končar i postao većinski vlasnik trogirskog škvera, a tim programom iz 2012. Brodotrogir d.d. je postao nositelj korporativnog upravljanja i preuzeo je samo uslužnu djelatnost za svoja povezana društva te troškove (npr. održavanja, energetike, računovodstveno-financijske, poslove zaštite, nadzora nad gradnjom, marketinga i sl.) vezane uz povezana društva. 

“Tvrtka Brodotrogir d.d. pokreće predstečajni postupak radi pristizanja nenaplativih potraživanja i nelikividnosti poslovanja te blokade poslovnog računa. Daljnja blokada računa uzrokovala bi dugoročnu nelikvidnost što bi nedvojbeno imalo dalekosezne negativne posljedice za nastavak poslovanja, a u konačnici bi vjerojatno dovelo i do prekida poslovanja, odnosno stečaja”, navodi se u planu restrukturiranja.

Na dan predaje prijedloga za predstečaj, 8. ožujka račun Brodotrogira je bio u blokadi do 60 dana, uz iznos evidentiranih neizvršenih obveza od 4,03 milijuna kuna, podatci su iz plana. 

Kako iz Brodotrogira navode u planu restrukturiranja, na financijske su probleme u toj krovnoj tvrtki utjecali pad prihoda i nelikvidnost u povezanim društvima. “Brodotrogir d.d. je kao krovno poduzeće za finaciranje procesa proizvodnje i ulaganje u povezana društva osiguravao pozajmice od vlasnika (Kermas energija) u iznosu 91,7 milijuna kuna za financiranje troškova procesa povezanih društava”, navodi se u planu.

Po podatcima iz plana, od ukupnih potraživanja Brodotrogira, koja su krajem veljače iznosila 187,4 milijuna kuna, najveći se dio, 139,4 milijuna kuna, odnosi na potraživanja od povezanih društava.  

K.N./hina

foto: Brodotrogir