Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Čakovečki Čateks ugovorio sa slovenskim Ministarstvom obrane posao vrijedan tri milijuna eura

Čakovečki Čateks ugovorio sa slovenskim Ministarstvom obrane posao vrijedan tri milijuna eura

Najstarija međimurska tekstilna tvrka, Čateks iz Čakovca, potpisala je proteklog tjedna značajan ugovor sa slovenskim Ministarstvom obrane.

Inače, Čateks je i jedna od najstarijih tvrtki u Hrvatskoj, osnovana daleke 1874. godine i s pravom se može reći da ima dugu tradiciju, koja bez prateće kvalitete od samih početaka rada, ne bi mogla biti ostvarena.

Današnji Čateks sve više se orijentira na proizvodnju specijaliziranih, visokokvalitetnih tkanina za medicinsku i vojnu industriju. Takve tkanine mogu na zahtjevnom svjetskom tržištu postići mnogo veću cijenu od običnih tkanina i materijala, kakve proizvodi većina proizvođača iz tekstilne branše.

Ugovaranje posla sa slovenskim Ministarstvom obrane veliko je priznanje za hrvatsku tvrtku, a narudžbu je u Ljubljani osobno potpisao sam ministar obrane Republike Slovenije, Karl Erjavec.

Povodom sklapanja vrijednog ugovora,  razgovarali smo s direktorom tvrtke Čateks, Davorom Sabolićem:

novo.hr Gospodine Sabolić, je li ovo prva suradnja Čateksa sa slovenskim ministarstvom obrane i kolika je vrijednost posla (ukoliko iznos nije poslovna tajna)?

Davor Sabolić:

Ovo nije prvi puta da se javljamo na javni natječaj MORS-a, ali je prvi puta da smo pobijedili.
Ukupna vrijednost posla iznosi oko 3 milijuna eura, a odradit će se kroz sljedeće 3 godine.

novo.hr O kakvoj se točno tkanini radi i po čemu se ističe u odnosu na konkurenciju?

Davor Sabolić:

Radi se o specijalnoj tkanini NYCO Cordura (Nylon/Cotton) koja je specifična po iznimnoj čvrstoći, prekidnim silama kao i otpornosti na habanje (čak i do 5 puta jačoj od svih ostalih materijala).

Ima i jedno vrlo bitno svojstvo, a to je NO MELT / NO DRIP koje prilikom zapaljenja osigurava da se materijal ne zalijepi za kožu već se karbonizira i padne dolje pri čemu umanjuje štetu od gorenja.
Ova vrsta materijala sve je prepoznatljivija diljem Europe i sve više vojski prelazi na taj standard kvalitete, napuštajući klasične materijale poput mješavina pamuk/poliester.
Mi smo trenutno najveći proizvođač tkanine NYCO Cordura za specijalne namjene u Europi.

novo.hr Hrvatska i Slovenija u posljednje vrijeme često imaju diplomatske sukobe. Smatrate li zbog te činjenice ovaj posao još značajnijim za vašu tvrtku?

Davor Sabolić:

Realni/privatni sektor uvijek je bio perjanica u izgradnji dobrih odnosa. Opće je poznata stvar da nakon bilo kakvog sukoba ili rata poslovna zajednica je prva koja ulazi gradi nove odnose.

Osobno smatram da je ova priča u kontekstu građenja novih odnosa između Hrvatske i Slovenije vrlo značajna i pozitivna, jer smo u tom programu prva tvrtka iz Hrvatske koja je ugovorila ovako značajan posao za Ministarstvo obrane Republike Slovenije.

Na obostrano zadovoljstvo već su pokrenute i inicijative za daljnjim povezivanjem i s našim Ministarstvom obrane.

Želja nam je da u budućnosti i naša Ministarstva obrane s nama sudjeluju u zajedničkim razvojnim projektima na način kako to rade i ostale članice EU (nordijske zemlje, zemelje Beneluxa i dr.).

novo.hr S kojim sve državama, odnosno vojskama trenutno surađujete?

Davor Sabolić:

Uz već spomenutu Sloveniju, naša tvrtka je do sada realizirala ili ima u realizaciji i opremanje vojski Litve, Latvije, Mađarske, Kuvajta, Crne Gore.

Trenutno imamo u razvoju i projekte za vojsku, specijalne postrojbe ili policiju Češke, Poljske, Austrije, Nizozemske, Estonije, Italije, Nordijske zemlje i dr.

novo.hr Kakva je suradnja s MORH-om?

Davor Sabolić:

S MORH-om imamo najdulju i najjaču poslovnu, ali i razvojnu suradnju koja je počela još davne 1991., nakon osamostaljenja. Naravno, da nema te suradnje i tih poslova, kao i poslova opremanje hrvatske policije, ne bismo mogli odraditi niti jedan gore navedeni posao za međunarodne postrojbe.

Svaki međunarodni tender uz sve tehničke, pravne i financijske kriterije, zahtjeva i dokazivanje odrađenih sličnih ugovora pa tako ne možete aplicirati na nijedan vojni tender, ako niste prije toga odradili barem jedan u istom iznosu.
Tu je i drugo pitanje, odnosno kako vi možete tvrditi da ste najbolji, ako niti u “vlastitoj kući” ne možete odraditi taj posao.

novo.hr Koji su planovi tvrtke sljedećih nekoliko godina? Na koja ćete područja, osim vojne industrije, staviti naglasak?

Davor Sabolić:

Prije svega, našoj tvrtki predstoji jedan veliki investicijski ciklus u iznosu od 30-50 milijuna kuna, koje planiramo uložiti u modernizaciju pogona tekstila kroz narednih 5 godina.

Naime, posljednje 3 godine već smo modernizirali naša druga dva pogona – Konfekciju i Politeks (proizvodnja naslojenih i višeslojnih laminiranih materijala) u iznosu od preko 6 milijuna kuna.
Cilj nam je još jače se pozicionirati u programu Defend, gdje danas možemo ponuditi cjelokupno rješenje, od izrade borbene odore (hlače, košulje, jakne) do izrade vodonepropusnih i vjetronepropusnih jakni, nadjakni i nadhlača, kišnih kabanica i pelerina, pa do raznih dodataka koji se rade od specijalnih materijala.

Osim tog programa, razvijamo i dalje naš medicinski program i to u segmentu zaštitnih navlaka za madrace sa specijalnim svojstvima.


Veći naglasak od ove godine dajemo i našem radno intenzivnom segmentu proizvodnje – Konfekciji, za koju planiramo, a dijelom već imamo i u realizaciji, sve više proizvoda za specijalne namjene iz programa Defend. S obzirom na našu komparativnu prednost (proizvodnju i razvoj svih vrsta materijala) sada i u tom segmentu tržištu nudimo gotov odjevni predmet.

Direktor tvrtke Čateks – Davor Sabolić
Čateksova tkaona
Detalj uzorka za slovensko Ministarstvo obrane

novo.hr

foto: novo.hr