eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Cipar očekuje devet milijardi dolara prihoda od koncesija za eksploataciju plina

Cipar očekuje devet milijardi dolara prihoda od koncesija za eksploataciju plina

Cipar će tijekom 18 godina ostvariti ukupno oko 9,3 milijarde dolara prihoda od koncesija na eksploataciju plinskog polja Afrodita nakon izmijenjenih uvjeta ugovora s tri inozemna proizvođača, objavio je u srijedu ministar energetike George Lakkotrypis.

Izmjena ugovora o koncesiji, sklopljenih s britanskim Shellom, američkim Nobleom i izraelskim Delekom, jamči Cipru prema ministrovim riječima prosječan godišnji prihod od 520 milijuna dolara tijekom proizvodnog vijeka polja.

“Smatramo da smo u datim okolnostima sklopili dobar sporazum, koji će Republici Cipar donijeti značajne komercijalne prihode od nešto više od 9,3 milijarde dolara tijekom 18 godina proizvodnog vijeka polja”, kazao je Lakkotrypis novinarima.

Prema novom ugovoru konzorcij mora poštovati striktan rok za početak eksploatacije nalazišta, dodao je.

Na temelju plana razvoja i proizvodnje o kojem smo raspravljali, očekujemo da će vađenje plina početi najkasnije 2024. do 2025. godine”, napominje Lakkotrypis. Do sada konzorciju nisu bili propisani rokovi za početak eksploatacije.

Posrijedi je “najveći razvojni projekt” na otoku, s uloženih oko 7,9 milijardi dolara u infrastrukturu.

Američki Noble Energy otkrio je plin u ciparskim teritorijalnim vodama 2011. godine, s procijenjenim rezervama od oko 127 milijardi prostornih metara plina ali razvoj polja još nije započeo.

Otkriće ogromnog nalazišta plina u obližnjem polju Zohr u egipatskim teritorijalnim vodama 2015. godine potaknulo je nagađanja da bi se bogata nalazišta mogla naći i u ciparskom podmorju.

Cipar planira cjevovodom transportirati plin u pogon za ukapljivanje u Egiptu. Vlasti su nastavile s traganjem za tim energentom u podmorju unatoč prekidu pregovora 2017. godine o prevladavanju podjele otoka.

U veljači ove godine ExxonMobil i Qatar Petroleum otkrili su ogromno nalazište plina u ciparskim teritorijalnim vodama, s procijenjenim rezervama od 142 milijarde do 226 milijardi prostornih metara plina.

Talijanski ENI i francuski Total također traže plin i naftu u ciparskim teritorijalnim vodama, napominje AFP.

P.T./hina

foto: novo.hr

Tagovi: ,