novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Član Uprave Brodosplita Darko Pappo: Za 3. maj ima šanse

Član Uprave Brodosplita Darko Pappo: Za 3. maj ima šanse

Nakon propasti Uljanik grupe čini se kako smo dobili kompleks što se tiče profitabilne gradnje brodova za inozemno tržište. Ipak primjer „Brodosplita” koji je isporučio polarni kruzer za Nizozemske naručitelje potvrđuje tezu kako još uvijek ima šanse za našu brodogradnju.

U emisiji HRT-a Studio 4 gostovao je Darko Pappo, dopredsjednik DIV grupe ispred „Brodosplita”.

Jučer smo isporučili vrhunski brod vrijedan preko 45 milijuna eura. Polarni kruzer za nizozemskog naručitelja prvi je s tom klasom PC-6 gdje se pojavljuje led do dubine metar i pol i time nadmašuje konkurenciju. Gosti broda mogu krstariti u područja koja su dosad manje istražna. Brod se gradio dvije godine. Naše profitne marže na ovakvim brodovima su 17-20%. Na kruzerima koje mi gradimo je uglavnom oko 70% hrvatske komponente. Jučer je osnažen ugovor za još jedan isti takav brod, i to za 12,5% veću cijenu od prvoga, tako da su ta dva broda za nizozemskog naručitelja je oko 100 milijuna eura, rekao je Pappo.

Trenutačno se u Brodosplitu gradi replika jedrenjaka iz 1911. godine

Jedrenjak će uskoro biti isporučen i izazvat će vrhunsku pažnju. Originalan dizajn iz 1911. godine, a građen je najmodernijim tehnologijama i sustavima. Brod je specifičan je glavni pogon je vjetar. Ima i dvije strojarnice, ali je u svojoj navigaciji 80% pogona na vjetar, objasnio je Pappo.

– Brodosplit ima oko 2400 zaposlenih, a DIV grupa oko 3500. Stečaj Uljanika je jedan težak trenutak, tužni smo svi u tom biznisu. Po meni je najveći uzrok tome svemu što se kasno reagiralo. Problematika je počela prije 2015. godine tako da je šteta da se nije reagiralo na vrijeme. Pratimo u konkurenciju i znali smo što se događa, možda nas se gledalo drugačije. Možda se mislilo da mi ukazujemo na taj problem ne bi li skrenuli pozornost sa sebe. Vrijeme je pokazalo da smo mi u Brodosplitu odradili dobar posao. Odugovlačenjem procesa početka restrukturiranja s dalekom manjom štetom napravilo ovo što je danas u Puli i Rijeci, smatra Pappo.

– Mi smo na iskustvu koje smo u Brodosplitu stekli i na temelju podataka koje smo dobili u dubinskom snimanju došli do zaključka da je moguće provesti restrukturiranje. Naši planovi u brodogradnji su ambiciozni i u njih su se uklapali kapaciteti u Puli i Rijeci. Međutim analiza dubinskog snimanja je pokazala da je visina ukupnih troškova restrukturiranja iznenađenje. Nađe viđenje stavili smo na stol, no Vladi i ljudima koji su o tome odlučivali iznos se činio previše i nisu prihvatili i odlučili se za drugi put. Sve opcije su bile na stolu, imali smo ozbiljnu namjeru, mogli smo to odraditi jako dobro, ali je izabrana druga opcija. Kinezi su se izjasnili, koliko je objavljeno u medijima, da oni isto nikakve gubitke prošlosti ne bi prihvatili, što je razumljivo, rekao je predstavnik Brodosplita.

Upitan o prognozi o opstanku Uljanika grupe i kako vidi rasplet situacije nakon pokretanja stečaja Pappo je rekao da prema njegovim saznanjima koje ima, s obzirom na to da se radi o poduzeću koje ima strahovito puno veći duga veća od vrijednosti svoje imovine, gotovo mu se čini nevjerojatno da je stečaj moguće drugačije završiti osim likvidacijom.

Što se tiče 3. maja smatra da bi se moglo izađe iz stečaja jer ima nešto više imovine od duga, ima nešto prostora i kapitala u rezervi. Naravno, uz preduvjet da postoje zaposlenici, da postoji tržište i proizvod koji će 3,. maj moći prodavati.

novo.hr

foto: scr.hrt