auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Daimler bi mogao povećati broj radnika u programu skraćenog radnog vremena

Daimler bi mogao povećati broj radnika u programu skraćenog radnog vremena

Njemački proizvođač automobila Daimler najavio je u petak da bi mogao uključiti još više radnika u program skraćenog radnog vremena zbog kontinuiranih problema s nabavom čipova.

U idućih nekoliko tjedana mogu se očekivati povremeni prekidi proizvodnje i skraćivanje radnog vremena na više lokacija zbog nestašice čipova, rekao je novinarima financijski direktor Harald Wilhelm.

Nije precizirao u kojim bi tvornicama mogli poduzeti te mjere ni koliko bi dugo prekid proizvodnje mogao trajati.

To će ovisiti o tome koji će dijelovi čipova biti dostupni i na kojim lokacijama, rekao je Wilhelm.

“To je pitanje taktike koja se definira od tjedna do tjedna, a definitivno nije u našem interesu da iskorištavamo te instrumente”, pojasnio je..

Nestašica čipova mogla bi po njegovim riječima utjecati na proizvodnju različitih modela automobila, uključujući i S klasu.

Vladin program skraćenog radnog vremena ima za cilj očuvati radna mjesta, a predviđa subvencioniranje plaća radnika kada su njihovi poslodavci zbog financijskih teškoća primorani skratiti radno vrijeme i smanjiti plaće, podsjeća dpa.

Daimler je ovih dana već najavio da će u tvornicama u Rastattu i Bremenu, u kojima proizvode automobile marke Mercedes, skratiti radno vrijeme ukupno 2.000 radnika, počevši od ovoga petka.

Mjera će ostati na snazi do kraja idućeg tjedna.

I drugi proizvođači automobila primorani su prekidati proizvodnju zbog globalnih teškoća s nabavom elektroničkih čipova koji se naveliko koriste u autoindustriji.

Daimleru se tako u petak pridružio i njemački proizvođač automobila Audi, objavivši da će u idućem tjednu ograničiti proizvodnju i uvesti skraćeno radno vrijeme za radnike u tvornici blizu Neckarsulma.

Budući da je situacija i dalje ozbiljna, ograničenja mogu biti uvedena u svakom trenutku”, rekao je Dieter Braun, direktor odjela lanca nabave u tom ogranku Volkswagen grupe.

K.A.

foto: Daimler