eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Danas odluka o tome hoće li biti poskupljenja plina

Danas odluka o tome hoće li biti poskupljenja plina

Nakon konzultacija s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje će se održati sutra, znat će se više hoće li poskupjeti plin i koliko, rekao je premijer Andrej Plenković u Varaždinu odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem poskupljenju tog energenta.

Svakako ćemo ići za tim da se zaštite hrvatski građani, to jest potrošači, dodao je premijer. Inače, Sabor je u petak izmijenio Zakon o tržištu plina koji ide u smjeru djelomične liberalizacije tržišta tog energenta ukidanjem obveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske. Vladu se obvezuje da osigura stabilnu opskrbu kućanstava plinom te da odredi najvišu cijenu za kupce iz te kategorije, piše hrt.

U vezi s cijenom struje, koja bi također mogla rasti zbog povećanja naknada za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije, Plenković je ponovio da je riječ o problemu od pretprošle Vlade. Porezna reforma imala je pozitivan učinak za smanjenje računa za struju, a hoće li naknada donekle to smanjenje učiniti malo manjim nego što je trebalo biti, to ćemo vidjeti. U svakom slučaju, ne želimo ništa na teret naših građana i korisnika, rekao je Plenković.

novo.hr

foto- LNG Krg