Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Dioničarima HT-a dividenda od 10 kuna po dionici

Dioničarima HT-a dividenda od 10 kuna po dionici

Dioničari Hrvatskog telekoma (HT) na glavnoj su skupštini u ponedjeljak odlučili o isplati dividende od ukupno 10 kuna po dionici, a odlučili su i da se dio prošlogodišnje neto dobiti upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala. 

Kako je HT objavio nakon skupštine, dioničarima će se isplatiti dividenda od ukupno 10 kuna po dionici, od čega će se sedam kuna isplatiti iz dijela neto dobiti iz 2018. godine, a dodatna će se dividenda od tri kune po dionici isplatiti iz dijela zadržane dobiti iz prethodnih godina. 

Neto dobit HT-a lani je iznosila 990,66 milijuna kuna, od čega će se iznos od 565,5 milijuna kuna upotrijebiti za dividendu od sedam kuna po dionici, dok će se dio zadržane neto dobiti iz prethodnih godina, i to iznos od 243,66 milijuna kuna upotrijebiti za dodatnu isplatu dividende od tri kune po dionici. 

Dividenda od ukupno 10 kuna po dionici, prema odluci skupštine, isplatit će se dioničarima HT-a upisanim u depozitarij Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 21. svibnja.

Tražbina za isplatu dividende dospijeva 27. svibnja.

Inače, dividenda od 10 kuna po dionici viša je nego proteklih nekoliko godina, odnosno protekle tri godine tijekom kojih su dioničari dobili dividendu od po šest kuna po dionici. 

Dioničari su na današnjoj skupštini prihvatili i odluku da se dio prošlogodišnje neto dobiti, i to iznos od 422,1 milijun kuna preostalih nakon isplate dividende upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala HT-a.

Tako će se temeljni kapital HT-a povećati s 9,8 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna, i to, prema odluci skupštine, bez izdavanja novih dionica, razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu.

Glavna skupština HT-a dala je i razrješnicu članovima Uprave za prošlu poslovnu godinu.

Razrješnicu za poslovnu 2018. godini dobili su i članovi Nadzornog odbora, a na skupštini su izabrana i dva člana tog tijela – Marc Stehle iz Njemačke na još jedan mandat od četiri godine te Davor Majetić (glavni direktor HUP-a) iz Zagreba, kao novi član također na mandat od četiri godine.

T.R./hina

foto: HT

 

Tagovi: ,