Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / U kojoj zemlji radnici primaju dodatak na plaću ako na posao dolaze biciklom?

U kojoj zemlji radnici primaju dodatak na plaću ako na posao dolaze biciklom?

Ako zaposlenik živi 15 km daleko od tvrtke, radi 210 dana u godini i prima maksimalnu naknadu od 0,22 eura po kilometru, primit će godišnju kompenzaciju od 1.386 eura.

Nešto više od 400.000 Belgijanaca primilo je ‘biciklističku naknadu’ zato što na posao odlaze biciklom, a ukupno je isplaćeno oko 93 milijuna eura.

Radi se o novčanim poticajima koje im isplaćuju tvrtke u kojima rade, a one onda taj trošak odbijaju od poreza, piše moj-posao.net. Po istom principu, građani si od poreza mogu odbiti svaku kupovinu ili servis vezan uz održavanje bicikla.

Prošle je godine ovu ‘povlasticu’ iskoristilo oko 406.000 Belgijanaca što je državu koštalo oko 93 milijuna eura. Prije pet godina broj korisnika je bio za 30% niži, sveukupno oko 314.000 zaposlenih, piše Brussels Times.

Financijska potpora nije jedina stvar koja Beligijance tjera da se biciklom voze na posao. Država ima velik problem s prometnim čepovima pa je i Udruženje biciklista pokrenulo razne akcije kojima bi potaknuli ljude da okreću pedale.

Osim što se sve više ljudi vozi na posao biciklom, primjetan je i trend rasta prijeđene kilometraže. Prije pet godina godišnje bi jedna osoba u prosjeku prošla 944 kilometra, što je prošle godine naraslo na 1.045 km.

‘Biciklističke naknade’ mogu biti i prilično visoke. Primjerice, ako zaposlenik živi 15 km daleko od tvrtke, radi 210 dana u godini i prima maksimalnu naknadu od 0,22 eura po kilometru, primit će godišnju kompenzaciju od 1.386 eura.

novo.hr

foto: takepart.com