Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Dolar najjači u 13 i pol godina, Fed najavljuje povećanje kamata

Dolar najjači u 13 i pol godina, Fed najavljuje povećanje kamata

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula je prošloga tjedna najvišu razinu u 13 i pol godina jer se očekuje povećanje kamata američkog FEDa (sustava federalnih rezervi) do kraja godine.

Tečaj eura prema dolaru pao je prošloga tjedna 2,5 posto, na 1,0590 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na 1,0567 dolara, najnižu razinu u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je njezina cijena skočila 4,0 posto, na 110,90 jena, najvišu razinu u pet i pol mjeseci.

U posljednja dva tjedna dolar je prema jenu ojačao gotovo 7,5 posto, što je njegov najveći dobitak od siječnja 1988. godine.

Dolar je ojačao i prema drugim valutama, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna dosegnuo 101,48 bodova, najvišu razinu od travnja 2003. godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se rastu prinosa na američke obveznice, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda i jačanje inflacije u SAD-u.

Od kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, prinosi na američke obveznice snažno su porasli jer bi njegove najavljene politike – od protekcionizma i uvođenja visokih carina na uvozne proizvode, preko ulaganja u infrastrukturu do povećane fiskalne potrošnje i smanjenja poreza – mogle potaknuti inflaciju.

Podršku dolaru pružile su i izjave predsjednice američke središnje banke Janet Yellen, kojima je u četvrtak u izvješću Kongresu signalizirala da će Fed idući mjesec podići ključne kamatne stope, što tržišta uglavnom očekuju.

Naime, procjenjuje se da bi Trumpove najavljene politike mogle potaknuti jačanje inflacije, pa se na tržištima špekulira da bi Fed idućih godina mogao ubrzati tempo povećanja cijene novca.

Tržišta procjenjuju da su sada šanse da će Fed podići kamatne stope do kraja ove godine veće od 80 posto.

D.B./H