Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/Uncategorized / U drugoj polovini studenoga poljoprivrednicima počinje isplata 806 milijuna kuna

U drugoj polovini studenoga poljoprivrednicima počinje isplata 806 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da isplate 806 milijuna kuna avansa izravnih plaćanja poljoprivrednicima kreću u drugoj polovini studenoga, a uključivat će osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te proizvodno vezano plaćanje za sektore voća i povrća .

“Proračunom Ministarstva poljoprivrede za 2016. godinu osigurana su sredstva za isplatu avansa poljoprivrednim proizvođačima za proizvodnu 2016. godinu. Avans u iznosu od 806 milijuna kuna bit će isplaćen poljoprivrednim proizvođačima u drugoj polovici studenog, zaključno s 30. studenim 2016. godine”, kaže se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Avansne isplate uključivat će osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te proizvodno vezano plaćanje za sektore voća i povrća, dodaje se.

Tri natječaja za potpore ribarima

Ministarstvo je za idući tjedan najavilo i objavu triju natječaja iz Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo. Tim natječajima provodit će se tri pravilnika u okviru Operativnoga programa namijenjena dodjeli potpore za ulaganja u ribarska plovila u segmentu gospodarskog ribolova na moru i gospodarskog ribolova na slatkim vodama te dodjele potpore u segmentu koćarskog ribolova za vrijeme privremene obustave ribolovnih aktivnosti.

Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere Zaštita zdravlja i sigurnosti određene su potpore ulaganjima u ribarska plovila s ciljem poboljšanja sigurnosnih, zdravstvenih, higijenskih i radnih uvjeta. Korisnik potpore može biti vlasnik ribarskog plovila ili ovlaštenik povlastice za ribolov uz suglasnost vlasnika ribarskog plovila za koje je ta povlastica izdana. Potpora u okviru ove mjere se dodjeljuje po ribarskom plovilu.

Ukupna financijska alokacija za provedbu pravilnika iznosi oko 4,5 milijuna eura, dok je maksimalni iznos potpore kojega korisnik može ostvariti 400.000 kuna po plovilu.

B.D./H