Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / /DVOSTRUKI KRITERIJI?/ VW odbacuje mogućnost naknade europskim kupcima vozila

/DVOSTRUKI KRITERIJI?/ VW odbacuje mogućnost naknade europskim kupcima vozila

BERLIN, 4. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – Iz Volkswagena su odbacili mogućnost isplate naknade kupcima vozila u Europi u vezi skandala s dizelskim motorima, po uzoru na 15 milijardi američkih dolara vrijednu nagodbu tog njemačkog proizvođača vozila s vlastima u SAD-u, poručivši da si takvu nagodbu kompanija ne može priuštiti.

Europska povjerenica za industriju Elzbieta Bienkowska prošlog je tjedna pozvala Volkswagen da isplati naknadu europskim vlasnicima VW automobila na dizelski pogon, rekavši da bi bilo nepošteno da budu tretirani drugačije od američkih kupaca zbog različitog pravnog sustava.

“Imamo različitu situaciju ovdje (u Europi),” kazao je Matthias Mueller u nedjelju za novine Welt am Sonntag. Istaknuo je također da bi sličan dogovor u Europi onome u SAD-u bio financijski težak za VW. čak i u slučaju čvrstih financijskih temelja.

“Ne morate biti matematičar da shvatite da bi naknada na tako visokim razinama pritisnula Volkswagen”, rekao je Mueller i dodao da je razgovarao s Bienkowskom u Bruxellesu.

“U SAD-u su ograničenja za emisije stroža, što čini popravak složenijim. A sudjelovanje u otkupu je dobrovoljno (za klijente), što primjerice nije slučaj u Njemačkoj”, rekao je.

Budući da američke vlasti žele da što više automobila bude otkupljeno, VW također mora ponuditi korisnicima poticaje, što znači da situacija nije usporediva, kazao je Mueller.

Volkswagen je prošloga tjedna postigao nagodbu u iznosu od 15 milijardi dolara s regulatorima i vlasnicima dizelskih automobila u SAD-u, nakon lanjskog skandala s lažiranjem nekih njegovih dizel vozila na eko-testovima.

Prema tome sporazumu, VW bi trebao ponuditi popravak dizelskih automobila sa spornim softverom ili ih otkupiti te vlasnicima isplatiti odštetu.

Prema izvješćima novinskih agencija, sudska nagodba podrazumijeva iznos od 10 milijardi dolara koje je VW rezervirao za potrebe popravaka ili otkupa približno 475 tisuća vozila s dvolitarskih dizelskim motorom te za potrebe isplate naknade šteta vlasnicima u pojedinačnom iznosu do najviše 10.000 dolara.