eko industrija

Home / eko industrija / Energetskom učinkovitošću protiv energetskog siromaštva

Energetskom učinkovitošću protiv energetskog siromaštva

01.06.2016. (novo.hr/fzoeu.hr)  U Bruxellesu je danas održana konferencija o energetskom siromaštvu u Jugoistočnoj Europi, kojoj je prisustvovao i v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić. Procjenjuje se da je više od 30% kućanstava na području naše regije energetski siromašno pa je cilj ove konferencije bio skrenuti pozornost stručne zajednice, ključnih dionika i zainteresirane javnosti EU na posebnosti i težinu ove teme.

U Bruxellesu je danas održana konferencija o energetskom siromaštvu u Jugoistočnoj Europi, kojoj je prisustvovao i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić. Cilj konferencije koja je okupila preko 60 sudionika bio je skrenuti pozornost stručne zajednice, ključnih dionika i zainteresirane javnosti EU na posebnosti i težinu energetskog siromaštva na području naše regije.

Naime, procjenjuje se da je više od 30% kućanstava jugoistočne Europe energetski siromašno,  a problem energetskog siromaštva direktno utječe i na ostale aspekte života građana koji su mu izloženi, primjerice na fizičko i psihičko zdravlje. Zbog toga je očita potreba za stvaranjem nacionalnih programa koji bi se bavili navedenom tematikom, zaključuju partneri projekta REACH, u okviru kojeg je organizirana današnja konferencija.

“Energetsko siromaštvo prisutno je u svim državama članicama EU-a, a naročito istaknuto u jugoistočnoj Europi. Europski parlament pozvao je stoga države članice da prihvate moratorij na isključivanje grijanja zimi kako bi se osiguralo da se u određenom razdoblju tijekom zime nijedno kućanstvo ne može isključiti iz energetske mreže.”, rekao je Davor Škrlec, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. Parlament je u posljednja tri mjeseca usvojio dvije rezolucije u kojima poziva države članice i Europsku komisiju da usuglašavanjem definicije energetskog siromaštva, izmjenama Direktive o energetskoj učinkovitosti i Direktive o obnovljivim izvorima energije te provedbom Akcijskog plana Energetske unije, na održivi način pristupe rješavanju problema energetskog siromaštva.

„Vjerujem kako poticanje energetske učinkovitosti ima izravan utjecaj na smanjenje energetskog siromaštva. Mogućnosti i tehnologija koji su danas dostupni trebaju omogućiti energiju svima kojima je potrebna, a uz to je potrebno osigurati i odgovarajuću edukaciju.“ istaknuo je tom prilikom Majdandžić. „Fond je do sad već sufinancirao projekte poput REACH projekta udruge DOOR ili projekta energetskih savjetnika koje je kod nas provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj. Rezultati ovih projekata odličan su temelj razradi budućeg nacionalnog programa te vjerujem kako će u njegovu provedbu biti uključen i Fond, kao ključna institucija koja se bavi edukacijom i financiranjem projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.“

foto: mingo.hr