interijeri

Home / interijeri/Poslovne vijesti / EU uvodi nove oznake za energetsku učinkovitost kućanskih aparata

EU uvodi nove oznake za energetsku učinkovitost kućanskih aparata

Europski parlament glasovao je za uvođenje novog sustava označavanja kućanskih aparata koji će dosadašnje oznake energetske učinkovitosti poput A+++ postupno zamijeniti novom skalom od A do G bez pluseva.

Novi sustav trebao bi potrošačima omogućiti jednostavniji odabir učinkovitijih proizvoda, čime bi smanjili potrošnju energije i račune za energiju, za njega glasovalo 535 zastupnika, 46 je bilo protiv, a 79 je bilo suzdržano.

Kućanski aparati će se ubuduće označavati oznakama A do G koje će pokazivati njihovu potrošnju energije, umjesto dosadašnjih oznaka A + / A ++ / A +++, a na nove oznake  bez pluseva (A+,A++, A+++…) potrošači bi mogli naići najranije 2019. godine.

Izmjena oznaka bit će pokrenuta kada će 30 posto proizvoda prodanih na tržištu EU-a biti u kategoriji najviše energetske učinkovitosti (A) ili kada se 50 posto tih proizvoda nađe u dvije najviše kategorije energetske učinkovitosti (A i B).

Izvjestitelj EP-a za nova pravila označavanja Dario Tamburrano iz zastupničke skupine Europe slobode i izravne demokracije (EFDD) smatra da će tako “tradicionalne oznake za električne uređaje, poput hladnjaka i perilica posuđa, biti unaprijeđene u 2.0 verziju” te da će te “oznake postati mostovi u digitalni prostor koji sadržava sve podatke koje nije moguće zabilježiti samo na papiru”.

Novi sustav označavanja podržala je većina skupina zastupnika u parlamentu, a Zeleni, iako pozdravljaju odgvor oko označavanja no ocjenjuju da će se te promjene presporo uvoditi.

Hrvatski zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističe kako je novi sustav dobar i za potrošače i za okoliš.

“Zeleni u Europskom parlamentu pozdravljaju uvođenje jasnih i jednostavnih energetskih oznaka koje će potrošačima olakšati razumijevanje učinkovitosti proizvoda. Ovo je svakako dobro za okoliš i potrošače koji žele uštedjeti novac na računima za energiju. Smatramo kako je ovo pozitivan korak, ali žao nam je što će prijelaz između dva modela označavanja trajati predugo i za neke proizvode prijelaz će se odvijati sporije nego kod drugih. U razdoblju višem od 10 godina proizvodi poput televizora i perilica imat će nove oznake, dok će grijači i bojleri i dalje imati nejasan trenutačni sustav označavanja. Postojanje dva različita modela označavanja proizvoda na tržištu može uzrokovati zbunjenost kod potrošača. Nadamo se kako će Komisija poduzeti određene korake i omogućiti građanima da čim prije osjete sve prednosti novog sustava označavanja”, rekao je Škrlec.

Glasanjem u parlamentu okonačn je legislativni proces koji je započeo prije gotovo dvije godine priejdlogom Komisije, a u kojem su sudjelovali i Europski parlament i Vijeće.

Pregovarači parlamenta tražili su da se uključi i oznaka koja će potrošačima omogućiti da prepoznaju “energetski pametne” proizvode, one koji mogu automatski promijeniti i optimizirati svoju potrošnju, piše tportal.

Novi sustav označavanja bit će definiran nizom delegiranih akata pa će se tako, primjerice, za bijelu tehniku i televizore energetske naljepnice početi koristiti u trgovinama početkom 2020. godine, za radijatore i bojlere tek 2030. godine, a energetske oznake za usisavače i sušilice rublja krajem 2024. godine.

novo.hr

foto: pixabay