Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Euronext povisio ponudu za burzu dionica u Oslu

Euronext povisio ponudu za burzu dionica u Oslu

Burzovni operater Euronext izvijestio je u ponedjeljak da je povisio ponudu za preuzimanje norveške burze Oslo Bors za koju je zainteresiran i američki Nasdaq.

Nova je ponuda viša za 44 posto u odnosu na cijenu dionice Oslo Borsa na zatvaranju tržišta 17. prosinca.

Euronext sada za norvešku burzu nudi ukupno 6,79 milijardi norveških kruna (782 milijuna dolara), izračunao je financijski portal E24.

Američki je Nasdaq krajem siječnja za norvešku burzu ponudio 770 milijuna dolara, pet posto više no što je Euronext bio spreman platiti krajem prosinca.

Glavni izvršni direktor europskog operatera Stephane Boujnah izjavio je prilikom današnjeg posjeta Oslu da su ishodili zeleno svjetlo dioničara koji kontroliraju nešto više od 50 posto udjela u Oslo Borsu.

Nasdaq je prethodno objavio da je dobio načelni pristanak dioničara koji posjeduju 35 posto udjela u norveškoj burzi. Uprava je odbacila ponudu američke kompanije.

Rok za podastiranje Euronextove ponude produljen je za mjesec dana, do 11. ožujka.

Euronext je operater financijskih burzi u Amsterdamu, Bruxellesu, Dublinu, Lisabonu, Londonu i Parizu.

Sudbina obje ponude, Euronextove i Nasdaqove, ovisit će o odluci regulatora a norveško ministarstvo financija bazirat će je na preporuci agencije za nadzor financijskih tržišta.

Ministrica financija Siv Jensen kazala je da čekaju mišljenje financijskog regulatora, prenijela je javna televizija NRK.

Nasdaq AB neizravna je podružnica Nasdaq Inc-a i na europskom je području prisutna kao operater tržišta dionica u susjednoj Danskoj, Finskoj, Islandu i Švedskoj, napominje dpa.

T.R./hina

foto: arhiva.nh

Tagovi: ,