Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / /FOTO/ Predsjednik Milanović posjetio tri međimurske tvrtke značajne za hrvatsku obrambenu industriju

/FOTO/ Predsjednik Milanović posjetio tri međimurske tvrtke značajne za hrvatsku obrambenu industriju

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu je posjetio Međimursku županiju kako bi se upoznao s programima i djelatnostima obrambene industrije, obišavši pritom tvrtke Šestan-Busch u Prelogu, Čateks u Čakovcu te Jelen Professional u Belici.

Nakon što je posjedio te tvrtke iz Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga izjavio je da su dojmovi impresivni, a posebno ga je oduševila vojna kaciga proizvedena u tvrtki Šestan-Busch.

„To je najbolja kaciga na svijetu, a novi model koji rade bit će još bolji od ovog dosadašnjega. Ovo je nastalo pameću, inteligencijom i radom osnivača i suradnika“, rekao je Milanović.

Dodao je da su mu kazali da je francuska vojska kupila kacige, i to ne prvi puta. „Idu na inozemno tržište. Jako je poticajno za sve one koji se žele baviti poduzetništvom, probijati se i tražiti nove granice“, izjavio je predsjednik RH.

Direktor Čateksa Davor Sabolić dočekao je predsjednika Zorana Milanovića

U čakovečkom Čateksu, tvrtki koja proizvodi i specijalni materijal za vojnu namjenu, predsjednika je dočekao direktor Davor Sabolić, koji ga je upoznao s njihovim poslovanjem te rekordnim poslovnim rezultatima. Kazao je da je lani ostvareno 115 milijuna kuna prihoda i 10 milijuna kuna dobiti te da ove godine već u prvom kvartalu bilježe rekordne rezultate.

Predsjednik Milanović i predsjednikov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić pažljivo prate Čateksovu proizvodnju

Mi smo primarno proizvođači materijala, odnosno specijalnog materijala za vojnu namjenu i proizvodimo tkaninu za izradu borbene odore hrvatske vojske i policije”, rekao je Sabolić, dodavši da proizvode i tkaninu za slovensku i latvijsku vojsku.

Predsjednik Milanović sa Čateksovim djelatnika
Predsjednik razgovara sa Čateksovom djelatnicom

Predsjednik Milanović potom je obišao i tvrtku koja proizvodi radnu i zaštitnu obuću za potrebe vojske, policije, vatrogasaca te za druge namjene „Jelen Professional“ u Belici. 

Prilikom obilaska proizvodnog pogona direktor „Jelene Professional“ Darko Pintarić rekao je da tvrtka posjeduje certifikate kvalitete koji jamče kvalitetu u sustavu upravljanja i zaštiti okoliša pri proizvodnji, a da je sva obuća certificirana i udovoljava svim europskim standardima.

Predsjednik u pogonu tvrtke Jelen Professional

U ime Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije predsjednik klastera Goran Basarac prezentirao je predsjedniku aktivnosti kojima se bave i planove suradnje s državom, a sve s ciljem da pomognu svim tvrtkama udruženima u klaster, njih 55.

Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije formalno je udruženje primarno industrijskih dionika koji svojim aktivnostima i djelatnostima daju podršku obrambeno-sigurnosnom sustavu Hrvatske ali i Europske unije, istaknuto je na prezentaciji. Njegova uspostava omogućila je umrežavanje javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u cilju pripreme i provedbe istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata obrambeno-sigurnosne industrije RH, što posredno vodi do jačanja konkurentnosti gospodarstva RH.

Uz predsjednika Milanovića pri obilasku tvrtki i njihovih proizvodnih pogona bili su predsjednikov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić.

K.N./H

foto: I.Hozmec/novo.hr