auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / GM isporučio prva električna vozila koja s jednim punjenjem mogu prijeći 320 km

GM isporučio prva električna vozila koja s jednim punjenjem mogu prijeći 320 km

General Motors (GM) u utorak je isporučio prva tri električna automobila Chevrolet Bolt klijentima u Fremontu u Kaliforniji, gdje se nalazi velika tvornica Tesla Motorsa, njegova konkurenta u toj proizvodnji, te sad GM može tvrditi da je vodeći u isporuci te kategorije vozila koja s jednim punjenjem mogu prijeći 200 milja (320 kilometara).

Početna cijena Chevrolet Bolta je ispod 40 tisuća dolara.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao je kako od srpnja iduće godine kreće proizvodnja Modela 3, čime će i ta kompanija zakoračiti u taj novi segment.

Neki analitičari smatraju kako Model 3 neće uspjeti ostvariti taj Teslin cilj. Po njima, plan proizvodnje zahtijeva znatan preustroj tvornice u Fremontu, koja je nekad bila tvornica General Motorsa.

Iz Tesle su kazali kako bi početna cijena novog automobila bila 35 tisuća dolara, dok bi prosječna cijena, procjenjuju, iznosila 42 tisuće dolara. 

Bolt, kojeg je General Motors razvio u suradnji s južnokorejskim proizvođačem baterija LG Chemom, po jednom punjenju može prijeći 238 milja ili 383 kilometara, dok mu je cijena 37.495 dolara prije poreznih olakšica.

Konkurenti u automobilskoj industriji, kao što su japanski Nissan Motor, njemački Volkswagen, Daimler AG, BMW, dali su do znanja kako i sami razvijaju sličan električni automobil s dosegom od oko 320 kilometara po punjenju.

GM oprezno intenzivira proizvodnju Bolta u svojoj tvornici u Detroitu. Dobavljači i ljudi upoznati s programom kažu kako se iz početnog tempa proizvodnje nazire brojka od 20 do 30 tisuća automobila godišnje. 

Nasuprot tome, Tesla je obznanio ambiciozne planove o proizvodnji čak 500 tisuća Modela 3 svake godine, što je više od pet puta od planiranog broja proizvedenih automobila za ovu godinu. Kompanija je objavila da za Model 3 imaju već 325 tisuća inicijalnih narudžbi.

D.B./H

foto: brandchannel.com