Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Gradonačelnik Londona: Nove kontrole EU će izazvati kaos, to je posljedica brexita

Gradonačelnik Londona: Nove kontrole EU će izazvati kaos, to je posljedica brexita

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan izrazio je danas zabrinutost zbog mogućeg kaosa na stanici St Pancras nakon što je novi sustav kontrole ulazaka i izlazaka iz EU stupio na snagu. Od kraja 2024. državljani trećih zemalja koji ulaze u Europsku uniju bit će podvrgnuti automatiziranom sustavu kontrole ulaska i izlaska (Entry/Exit System, EES). Ta centralizirana baza podataka sadržavat će fotografije putnika i otiske prstiju.

Prošli mjesec britanski parlamentarni odbor upozorio je na značajna kašnjenja koja bi po njima mogla dosezati i 14 sati, a mogao bi ih uzrokovati sustav EES na granicama. Osobito se to odnosi na londonski kolodvor St Pancras, gdje prometuju vlakovi Eurostara.

“Kako stvari stoje, ove nove kontrole nakon brexita izazvat će kaos”

“Kako stvari stoje, ove nove kontrole nakon brexita izazvat će kaos na St Pancrasu, sa smanjenjem usluga i potencijalno ogromnim redovima za putnike u vrijeme najveće gužve”, rekao je danas laburistički gradonačelnik Londona.

Pozvao je vladu da “ne pere ruke od ove izravne posljedice brexita”, koja bi mogla poslati “užasan signal turistima i tvrtkama diljem svijeta” dok se londonsko gospodarstvo jedva oporavlja od krize uzrokovane pandemijom covida-19.

Željeznička kompanija Eurostar smatra da je novi sustav dizajniran više za zračne luke nego za kolodvorske terminale. Londonske gradske vlasti kažu da će postaja St Pancras moći imati samo 24 kontrolna šaltera za EES, “dok modeliranje sugerira da bi ih bilo potrebno gotovo 50 tijekom vršnih sati”.

T.R./H

foto: epa