Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / HBOR snizio kamatne stope u programima Gospodarstvo i Nova proizvodnja

HBOR snizio kamatne stope u programima Gospodarstvo i Nova proizvodnja

Uprava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) donijela je odluku o sniženju kamatnih stopa za jedan postotni bod po kreditnim programima Gospodarstvo i Nova proizvodnja, a novost je i mogućnost izravnog kreditiranja po programu Gospodarstvo, izvijestio je HBOR u petak.

“U cilju što kvalitetnijeg praćenja hrvatskih gospodarstvenika i poboljšanja uvjeta kreditiranja Uprava HBOR-a donijela je odluku o sniženju kamatnih stopa po programima Gospodarstvo i Nova proizvodnja koje će od sada iznositi 2 odnosno 3 posto godišnje ovisno o vrsti projekta i području ulaganja”, navodi se u priopćenju.

Osim sniženja kamatne stope, novost je mogućnost izravnog kreditiranja po programu Gospodarstvo što je, kako se ističe, nastavak HBOR-ove politike povećanja izravnog kreditiranja s ciljem pokretanja investicijskog ciklusa.

U HBOR-u su procijenili da za tim programom vlada velik interes poduzetnika te da će uvođenje mogućnosti izravnog kreditiranja zasigurno pridonijeti povećanju novih ulaganja.

Programi Gospodarstvo i Nova proizvodnja namijenjeni su ulaganjima u modernizaciju proizvodnje, uvođenju novih tehnologija i proizvoda te ulaganjima u istraživanja i razvoj novih proizvoda, novih tehnologija, istraživanja tržišta i marketing. Rokovi otplate su od 12 do 14 godina, uključujući poček do 3 godine odnosno 5 godina radi li se o ulaganjima u podizanje ili restrukturiranje dugogodišnjih nasada.

“HBOR-u, kao razvojnoj banci, prvenstveno je u interesu omogućiti hrvatskim gospodarstvenicima što povoljnije uvjete financiranja i što jednostavniji pristup kreditnim sredstvima. Svakodnevno smo u kontaktu s našim poduzetnicima i ova nova mjera je upravo odgovor na njihove zahtjeve”, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević.

novo.hr/H