Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se danas, na dan kada je vojno-redarstvenom akcijom “Oluja” prije 25 godina oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune. “Oluja” je uz “Bljesak” ključna akcija koja je osigurala kraj Domovinskog rata.

Zvonjavom crkvenih zvona, kojim se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije “Oluja”, na Kninskoj tvrđavi je započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. obljetnice “Oluje” i Dana hrvatskih branitelja.

Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske. Podigli su je pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine. Potom je pročitana povjesnica VRO “Oluja”, ispaljeno je 25 počasnih plotuna te pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika VRO “Oluja” te je održana minuta šutnje.

Na Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 državni vrh je položio vijenac, a potom su 25 crvenih ruža na Spomenik položili 15 djece poginulih hrvatskih branitelja i umirovljenik general-pukovnik Ante Gotovina, te 10 hrvatskih branitelja, djelatnih pripadnika oružanih snaga i ravnateljstva policije.

Potom je počela misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO “Oluja”.

Čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Čestitajući današnji blagdan premijer Andrej Plenković objavio je na twitteru da se “25 godina od Oluje prisjećamo najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja”.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, čestitali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Najavljen je i prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje”, a navečer će na Tvrđavi biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije agresora   oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

N.H.

foto: scr.hrt