Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport/zdravlje i ljepota / Hrvatski Ironman Nenad Šimunko lice globalne kampanje o dijabetesu

Hrvatski Ironman Nenad Šimunko lice globalne kampanje o dijabetesu

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, DexCom,globalni lider u sustavima za kontinuirano praćenje glukoze u stvarnom vremenu (CGM) za osobe s dijabetesom, okupio je osobe s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 iz cijelog svijeta koji dijele svoja iskustva s ovom bolešću, a kao jedno od globalnih lica kampanje je hrvatski triatlonac Nenad Šimunko.

Kako bi barem djelomice predočio svakodnevne izazove osoba s dijabetesom, Dexcom je predstavio prvu globalnu galeriju portreta koja iskreno, ali optimistično prikazuje živote ljudi s dijabetesom, zajedno sa svim izazovima koje nosi ova nevidljiva bolest.

Među brojnim osobama iz cijeloga svijeta, poput američke glazbenice i dobitnice Grammyja Patti LaBelle, engleskog glumaca Jeremyja Irvinea, američkog glazbenika, tekstopisca, glumca i filantropa Nicka Jonasa, u globalnom projektu je sudjelovao i Nenad Šimunko iz Hrvatske, prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki ultratriatlon Ironman.

“Dijabetes nisam prihvatio kao nerješiv problem, već sam ga prihvatio kao izazov. „Zahvaljujući“ dijabetesu i brojnim koracima koje sam prošao u njegovom prihvaćanju i razumijevanju upoznao sam brojne prijatelje, doživio nevjerojatna iskustva te, najvažnije, to me nije spriječilo da osnujem svoju predivnu obitelj. Prihvatio sam ga kao svog partnera, a ne neprijatelja. Potičem stoga sve osobe s dijabetesom da ne dopuste da ih ova bolest zaustavi u životu. S današnjom tehnologijom, nema prepreke koja ih može spriječiti da svoj život žive ispunjeno i potpuno“, podijelio je svoje iskustvo Nenad Šimunko.

Čakovčanin Nenad Šimunko je na sjeveru Njemačke u gradu Lensahn, uspio je završiti utrku “trostrukog Ironmana”, te je  tako postao prva osoba s dijabetesom koja je napravila takav podvig.

Dijabetes je dobio sa šest godina i već 22 godine uspješno vodi borbu s tom bolešću. Triatlonom se aktivno počeo baviti 2009. godine i uz svakodnevni trening, regulaciju prerhrane i svoje svakodnevne terapije uspio dogurati do Ironmana.

N.H./H

foto: scr.htv