tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti / HT povećao investicije za 17,6 posto

HT povećao investicije za 17,6 posto

Hrvatski telekom (HT) u prvoj je polovici godine povećao investicije za 17,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na gotovo 760 milijuna kuna s fokusom na povećanje kapaciteta mreža i brzina, razvoj usluga nove generacije i jačanje digitalnih procesa unutar kompanije i u Hrvatskoj.

“Jačim investicijama HT želi učvrstiti ulogu telekom lidera i ključne kompanije za digitalni napredak Hrvatske. U zadnje četiri godine učinjen je pozitivni zaokret u poslovanju, što prate i odlični poslovni rezultati, ali i odgovornost da se trend održi”, ocijenio je Tomašković u petak na konferenciji za novinare u Podgorici.

Najavio je da će investicije do kraja godine dosegnuti oko 1,6 milijardi kuna.

Bez političke volje prijeti tehnološko zaostajanje

“Hrvatsku i njenu tehnološku razvijenost, brzinu pristupa internetu i raznovrsnost kvalitetnih usluga hvale kao bolje u Europi, pa i iz DT-a, no ipak još kasnimo za Europom, primjerice u mobilnim mrežama zbog visoke cijene spektra, a u fiksnoj zbog prava puta”, upozorio je Tomašković.

On i član Uprave HT-a Siniša Đuranović ističu da taj namet jedino u Hrvatskoj plaćaju privatni investitori, ali ne i državni poput OiV-a te da to stvara troškove pri gradnji optičke mreže i do 30 posto više nego u EU-u.

Kažu da je za promjenu takva stanja potrebno novo zakonsko rješenje, politička volja i razgovori s Vladom.

Tomašković poručuje da bi te promjene trebale nastupiti čim prije i nada se da će se do kraja godine s Vladom barem približiti boljem rješenju.

Iz HT-a ističu i kako nije problem u investicijama, koje HT može dodatno povećati, ali očekuju više razumijevanja. U suprotnom bi Hrvatska osim u fiksnoj u par godina mogla zaostajati i u mobilnim mrežama, pogotovo s nadolazećim 5G sustavom, upozoravaju iz poslovodstva HT-a.

Najavljuju daljnji razvoj fiksne i mobilne infrastrukture, modernizaciju i digitalizaciju IT poslovanja s 210 milijuna kuna u iduće tri godine.

Iznose da su povećali brzine u mrežama na 263 megabita po sekundi, od čega većina korisnika koristi 40 megabita po sekundi te da će do kraja godine investicijama u fiksnoj mreži velike brzine omogućiti za 876 tisuća kućanstava, a optički pristup za 378 tisuća.

HT, ističu iz vodstva te kompanije, sudjeluju u šest projekata pametnih gradova s 20 partnera i 157 milijuna kuna, od čega je 65 posto sufinancirano iz EU fondova.

HT u sedam mjeseci integracije povećao efikasnost poslovanja CT-a

Tomašković i Uprava HT-a borave u Podgorici prvi put nakon preuzimanja Crnogorskog telekoma (CT) početkom ove godine, a tom su prigodom istaknuli i kako je u sedam mjeseci od preuzimanja reorganizirao poslovanje CT-a, uz povećanje produktivnosti i efikasnosti u gotovo svim segmentima.

U procesima integracije tržišni udjeli CT-a u Crnoj Gori, gdje posluju četiri telekoma, porasli su na 88 posto u fiksnoj telefoniji, na 55 posto u fiksnom broadbandu, na 31 posto u TV uslugama, kao i u još nekim segmentima, rekao je Tomašković.

CT je u zadnjih deset godina investirao više od 200 milijuna eura, a investicije se nastavljaju u integrirane usluge, digitalizaciju, mrežnu pokrivenost koja je sada sa 4G na oko 95 posto, i drugo.

Izvršni direktor CT-a Nikola Ljušev rekao je kako su cijene smanjene u zadnjih par godina te da Vlada Crne Gore razgovara s njima o poboljšanju regulative i suradnji u biznisu i digitalnoj transformaciji u toj zemlji.

Prema podacima CT-a, koji ima 520 zaposlenih, ta je tvrtka u prvoj polovici ove godine ostvarila 41,2 milijuna eura prihoda ili 3,3 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju.

EBITDA, isključujući posebne utjecaje, iznosila je 14 milijuna eura, što je oko milijun eura manja, dok je neto dobit bila 2,2 milijuna eura.

T.R./h

foto: ht