Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / HTZ: Prvi srpanjski vikend 1,7 milijuna turističkih noćenja; u prvom polugodištu 18,3 milijuna noćenja

HTZ: Prvi srpanjski vikend 1,7 milijuna turističkih noćenja; u prvom polugodištu 18,3 milijuna noćenja

ZAGREB, 4. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – U Hrvatsku je tijekom prvog srpanjskog vikenda, od 1. do 3. srpnja, došlo 371,6 tisuća turista koji su ostvarili nešto više od 1,7 milijuna noćenja, od kojih najviše ili 36 posto u obiteljskom smještaju, neki su od podataka iz sustava eVisitor o kojima su u ponedjeljak izvijestili iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prema prvim podacima sustava eVisitor, kojeg HTZ za prijavu i odjavu turista primjenjuje od početka ove godine, u prvom srpanjskom vikendu top pet stranih tržišta prema noćenjima bila su Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska i Austrija, dok su najposjećenije destinacije bile Rovinj, Poreč, Dubrovnik, Medulin i Umag.

Obiteljski (privatni smještaj) po udjelu u ostvarenim noćenjima protekloga vikenda slijede hoteli s gotovo 23 posto od ukupnih noćenja te kampovi s udjelom od 21 posto.

Kako je eVisitor kompleksan sustav s velikim obuhvatom različitih podataka o kretanju i boravku turista u Hrvatskoj, novi podaci pokazuju i da je od tri dana prvog srpanjskog vikenda najviše noćenja ili gotovo 600 tisuća ostvareno u subotu 2. srpnja, a na taj su dan hoteli u prosjeku imali popunjenost od 79,5 posto, kampovi oko 50 posto, dok je obiteljski smještaj bio na 39,3 posto popunjenosti.

“Ostvareni rezultati tijekom proteklog, prvog vikenda srpnja pokazuju da smo ušli u glavni dio turističke sezone tijekom koje će u hrvatskim destinacijama boraviti najveći broj turista i kada ostvarujemo najbolje rezultate, odnosno najveće volumene turističkog prometa”, poručio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

On je zadovoljan i turističkim rezultatima u prvom polugodištu ove godine jer pokazuju, kako kaže, da “Hrvatska postiže sve bolju afirmaciju kao destinacija koju vrijedi posjetiti i van vrhunca sezone”.

 U prvih šest mjeseci 4,6 milijuna turista i 18,3 milijuna noćenja

Na upit Hine iz Glavnog ureda HTZ-a iznose podatke iz eVisitora i za prvih šest mjeseci ove godine tijekom kojih je u Hrvatsku došlo nešto malo više od 4,6 milijuna turista koji su ostvarili 18,3 milijuna noćenja. Među stranim tržištima najveći je turistički promet ostvaren iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Ujedinjene Kraljevine i Češke.

Samo u ovogodišnjem lipnju, također po podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj je bilo nešto malo više od 1,9 milijuna turista i 9,4 milijuna noćenja, a top strana tržišta bila su Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka i Poljska.

Iz Glavnog ureda HTZ-a napominju da u to nisu uvršteni podaci nautike, kao i da ovogodišnje podatke iz eVistora nije uputno uspoređivati s brojkama iz prošle godine zbog drugačije ovogodišnje metodologije prijave i odjave turista.

Najavljuju i da će tijekom ljeta češće davati podatke o fizičkom turističkom prometu iz eVisitora, za vikende ili neke frekventnije dane.