Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / HZMO poslao važnu obavijest za sve koji primaju inozemnu mirovinu

HZMO poslao važnu obavijest za sve koji primaju inozemnu mirovinu

Hrvatsko zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) poslalo je podsjetnik vezano uz dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 31. kolovoza, radi isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima samo inozemnih mirovina s prebivalištem u RH

Podsjećamo korisnike mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za travanj 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj’, izvijestili su iz HZMO-a u priopćenju.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. kolovoza 2023. Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine.

Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom na adresu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici.

U skladu s Odlukom o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 25. svibnja 2023., pravo na isplatu JNP-a imaju korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za mjesec travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH (25. svibnja 2023.), kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćeno najkasnije u mjesecu listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Novo.hr

foto: fah