interijeri

Home / interijeri/Poslovne vijesti / Ikea i H&M obustavljaju prodaju u Rusiji

Ikea i H&M obustavljaju prodaju u Rusiji

Švedski lanac trgovina namještaja Ikea i lanac trgovina odjeće H&M odlučili su obustaviti prodaju u Rusiji nakon napada na Ukrajinu i sankcija Zapada koje rusko gospodarstvo guraju u sve dublju izolaciju.

Ikea je zatvorila trgovine i nabavu iz Rusije, ali i Bjelorusije, ruske saveznice. 

Rat ima ogroman utjecaj na ljude i rezultira ozbiljnim poremećajima u lancu opskrbe i uvjetima trgovine, pa su grupe odlučile privremeno pauzirati rad Ikee u Rusiji“, priopćili su vlasnici brenda Inter Ikea i Ingka Group.

Inter Ikea je zadužena za opskrbu, dok je Ingka Group vodeća maloprodajna tvrtka u svijetu. U Rusiji ima 17 trgovina i jedan distribucijski centar. Rusija je u 12 mjeseci do kraja kolovoza 2021. bila deseto tržište Ikee, s udjelom u prihodu od četiri posto.

Odluka o pauziranju poslovanja u Rusiji utječe na 15.000 zaposlenika, a voditelj maloprodajnih operacija Ingka Grupe Tolga Oncu rekao je u intervjuu da će svi radnici dobivati plaće, u rubljima, još barem naredna tri mjeseca.

Ikea ujedno u Rusiji na tri lokacije proizvodi ploče od iverice i proizvode na bazi drva i ima oko 50 izravnih dobavljača široke palete robe za rusko tržište. Većina proizvoda proizvedenih u Rusiji prodaje se na ruskom tržištu. Oni koji se izvoze čine manje od jedan posto Ikeinih proizvoda.

Voditelj maloprodaje Ikeine matične kompanije Ingka Grupe odvojeno je danas rekao da zbog rastućih troškova sirovina i poremećaja u lancu opskrbe sada procjenjuju da će u ovoj fiskalnoj godini podići cijene u prosjeku za 12 posto. Dosada su očekivali povećanje za devet posto.

I H&M je objavio da je privremeno obustavio prodaju u Rusiji.

Duboko smo zabrinuti zbog tragičnog razvoja događaja u Ukrajini i izražavamo podršku svim ljudima koji pate, poručili su.

K.A.

foto: Ikea