Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ines Obradović (HGK) uoči posjeta Macrona: Moramo iskoristiti ogroman potencijal francuskog gospodarstva

Ines Obradović (HGK) uoči posjeta Macrona: Moramo iskoristiti ogroman potencijal francuskog gospodarstva

Ines Obradović, direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK, rekla je za HTV uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i potpisivanja ugovora o kupnji borbenih zrakoplova Rafale da to moramo iskoristiti kao zamašnjak jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja.

– Sve institucije u RH koje pružaju potporu hrvatskom gospodarstvu trebaju staviti intenzitet na to tržište, pružiti svu moguću podršku hrvatskim tvrtkama. HGK je za to spreman, mi to činimo, imamo odličnu suradnju s najznačajnijim gospodarskim institucijama u Francuskoj, rekla je Obradović.

Odgovarajući na pitanje zašto je trgovinska razmjena između Hrvatske i Francuske relativno skromna, Obradović je rekla da su hrvatski izvoznici tradicionalno orijentirani na zemlje u regiji.

– Međutim, potencijal francuskog gospodarstva je ogroman i Hrvatska ga mora iskoristiti. Do sada nismo ostvarili potencijal, rekla je Obradović.

Dodala je kako naš izvoz lagano, ali konstantno raste, te da je Hrvatska privukla određene investicije iz Francuske u iznosu od milijardu eura, istaknuvši da je ta zemlja deveti najznačajniji ulagač u RH.

Govoreći o potpisivanju ugovora o strateškom partnerstvu, Obradović je rekla da potencijal posebno vidi u području energetike, obnovljivih izvora energije, zelene digitalne tranzicije, ICT-u, metaloprerađivačkoj industriji i sektoru plastike, odnosno proizvodnje komponenti za automobilsku i avioindustriju u Francuskoj.

– Isto tako, vidimo budućnost u zajedničkim projektima hrvatskih i francuskih tvrtki, rekla je Obradović, istaknuvši kao pozitivan primjer tvrtke Končar, koja je sa svojim partnerom u Francuskoj dobila posao obnove hidroelektrane.

Obradović je također izrazila uvjerenje da će ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen izuzetno pomoći hrvatskim izvoznicima.

Svakako da će uvođenje eura olakšati poslovanje, uklonit će se taj valutni rizik, tvrtke će i svoje prihode i svoje obveze imati u istoj valuti. Isto tako, imat će pristup financijama, to jest kreditima po nižim kamatnim stopama kakve su u europodručju i na taj način moći će izvršavati daljnja ulaganja u proizvodnju, razvoj i istraživanje, a uz to će svakako Hrvatska postati i privlačnija za inozemne ulagače, rekla je.

Teško da ćemo nakon toliko godina nečinjenja, nakon jednog posjeta francuskog predsjednika odmah iskoristiti potencijal njihovog gospodarstva. Ono što je sigurno, Francuska je prodajom borbanih zrakoplova iskoristila ‘potencijal’ hrvatskog gospodarstva.

N.H.

foto: scr.hrt