Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ITU mehanizam: 345,3 milijuna eura za urbani razvoj sedam najvećih hrvatskih gradova

ITU mehanizam: 345,3 milijuna eura za urbani razvoj sedam najvećih hrvatskih gradova

Putem mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) sedam najvećih hrvatskih gradova – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula – moći će koristiti 345,3 milijuna eura namijenjenih održivom urbanom razvoju, rečeno je u utorak na uručenju odluke o odabiru područja za provedbu ITU mehanizama.

Tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je kako su indikativna raspoloživa sredstva za Zagreb 91,9 milijuna eura, Split 62,8 milijuna, Rijeku 49,6 milijuna, Osijek 44,1 milijun, Zadar 35,3 milijuna, Slavonski Brod 31,1 milijun i Pulu 30,6 milijuna eura.

Riječ je o indikativnoj alokaciji, a sredstva će se dodjeljivati u okvirima natječajnih postupaka odnosno sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem lista definiranih projekata.

Gradovi će, kako je rečeno, novac moći koristiti za širok spektar aktivnosti, primjerice poboljšanje poduzetničkog okruženja i poboljšanje strukovnog obrazovanja, projekte energetske učinkovitosti, ulaganje u brownfield investicije kako bi se spasili stari i napušteni vojni, odnosno industrijski objekti, ili za ulaganja u kulturnu baštinu, povećanje zaposlenosti mladih, borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Prema Tolušiću, ITU mehanizam po prvi put našim gradovima omogućava decentralizaciju EU sredstava.

“Gradovi će temeljem svojih planova i projekata sami raspodjeljivati te novce i sami to prijavljivati Europskoj komisiji. Sami će postati mala ministarstva, mala upravljačka tijela. To je način kako da naučimo gradove, ili u budućnosti i neka druga područja, da sami upravljaju tim novcem. Pula, Slavonski Brod ili Osijek definitivno bolje znaju svoje potrebe nego što to znamo mi u Zagrebu. Intencija je da kroz tri, pet ili 10 godina većinu novca plasiramo na takav način”, kazao je Tolušić.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić rekao je kako sedam odabranih gradova predstavlja dva milijuna stanovnika te kako hrvatski gradovi nikad do sad nisu dobili toliko puno novca.

Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345,35 milijuna eura, od čega je 253,35 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna iz Kohezijskog i 42 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.

Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je početkom listopada odabralo sedam gradova u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). Urbana područja odabrana su na temelju ograničenog poziva za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja kojeg je Ministarstvo objavilo u ožujku ove godine, a prihvatljivi prijavitelji bili su sedam najvećih urbanih centara u Hrvatskoj, odnosno, gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima.

Inače, na upit kako vidi dosadašnji rad svog ministarstva, s obzirom da je u srijedu posljednja sjednica ove tehničke vlade, Tolušić je rekao kako su u proteklih osam mjeseci on i njegov tim pokazali da se uvijek može bolje i kvalitetnije, a uspjeh vidi i po količini povučenog novca.

B.D./H