Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / /Iz šupljeg u prazno/ Panenić: dionice Jadrana kao zalog za zaduženje Petrokemije

/Iz šupljeg u prazno/ Panenić: dionice Jadrana kao zalog za zaduženje Petrokemije

ZAGREB, 19. kolovoza 2016. (novo.hr/H) – Dionički udjel države u crikveničkom Jadranu neće se prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije za vraćanje njezinog duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u , izjavio je u petak nakon sjednice Vlade tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, dodajući da bi odluku o tome Vlada mogla donijeti idući tjedan.

Država je većinski vlasnik crikveničke hotelsko-turističke tvrtke Jadran, u kojem ima oko 80 posto dionica i za kojeg je u zadnjih 15-ak godina više puta pokušavala naći model privatizacije ili prodaje ‘u dijelovima’. U međuvremenu je Jadran zbog velikih dugovanja završio u stečaju, kojeg je uspješno priveo kraju te počeo ulagati u obnovu nekoliko smještajnih objekta.

Govoreći o prijedlogu odluke Vlade o izuzimanju od prodaje dionica Jadrana, koji je u petak ‘skinut’ s dnevnog reda sjednice jer se nisu usuglasili detalji, Panenić je nakon sjednice novinarima objasnio da su u četvrtak na užem kabinetu Vlade razgovarali oko sadržaja odluke oko dionica Jadrana i vezano za to Petrokemije, ali kako se nisu uspjeli skupiti svi koji su trebali te se nisu ni mogli usuglasiti oko toga.

“Odluku o tome ćemo tek pripremiti kada se svi usuglase, ali ne vjerujem da će biti nekih problema i da će se usvojiti jer je o svemu upoznat i (tehnički) premijer Tihomir Orešković”, kazao je Panenić.

Orešković je u petak na sjednici Vlade najavio da se odluka oko dionica Jadrana može očekivati idući tjedan na telefonskoj sjednici Vlade.

Mediji pišu da bi dionice Jadrana Vlada trebala dati kao jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) za odobrenje hitnog kredita Petrokemiji, vrijednog 200 milijuna kuna, kojim bi se kutinskoj tvrtki trebala omogućiti sanacija duga prema dobavljačima prirodnog plina.

“Petrokemijina razina zaduženja izrazito je visoka i usuglasili smo s upravom da to zaduženje ne prelazi određenu razinu i na to ćemo paziti”, dodao je Panenić.

Komentirajući traženje iz Badela 1862 da se što prije odabere strateški partner za tu tvrtku, kazao je da još čekaju neka mišljenja iz nekih nadležnih tijela, dodajući da “bombardiranje putem medija oko toga stvara dojam da se nešto skriva a mi jednostavno želimo donijeti najbolju odluku”.

foto: vlada.gov.hr