eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Izrael spreman započeti izvoz plina u Egipat

Izrael spreman započeti izvoz plina u Egipat

Izrael je spreman započeti izvoz prirodnog plina u Egipat u roku od četiri mjeseca, izjavio je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz, a prenosi portal oilprice.com.

Izrael i Egipat, koji ove godine obilježavaju 40 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma 1979. godine, zadnjih godina znatno su unaprijedili industriju prirodnog plina i natječu se kako bi postali energetsko čvorište istočnog Mediterana.

Sporazum o izvozu izraelskog plina u Egipat izraelski dužnosnici ocijenili su jednim od najvažnijih bilateralnih sporazuma od kada su dvije zemlje prije 40 godina sklopile mir.

Početkom prošle godine, izraelska grupacija Delek i Noble Energy iz Houstona, glavni partneri u eksploataciji dva velika plinska polja na moru u Izraelu, potpisali su sporazume o prodaji značajnih količina prirodnog plina s polja Leviathan i Tamar s tvrtkom Dolphinus Holdings, za opskrbu plinom u Egiptu.

Očekuje se da će ti desetogodišnji ugovori osigurati opskrbu ​​industrijskih i petrokemijskih kupaca, kao i buduću proizvodnju električne energije u Egiptu. Procjene govore da ukupni prihod od prodaje plina s polja Tamar i Leviathan u Egipat može doseći 15 milijardi dolara.

S druge strane, i Egipat se može pohvaliti značajnim postignućima u plinskoj industriji – nakon pokretanja divovskog plinskog polja Zohr, Egipat je postao važan “plinski” igrač na Mediteranu. Zohr je 2015. godine otkrio talijanski Eni i smatra se ključnim za Egipat u izbjegavanju uvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Egipat je prošle godine dobio potporu Svjetske banke u nastojanjima da postane regionalno trgovačko čvorište za naftu i plin.

N.H./hina

foto: novo.hr

Tagovi: ,