Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Južna Koreja povlači kovanice s ciljem stvaranja “bezgotovinskog društva”

Južna Koreja povlači kovanice s ciljem stvaranja “bezgotovinskog društva”

Središnja banka Južne Koreje planira ukloniti kovanice iz optjecaja do 2020. godine

“Predajte svoje kovanice.” To je poruka koju šalje središnja banka, koja želi da Južna Koreja kao jedan od tehnološki naprednijih naroda polako dođe do razine “bezgotovinskog društva”.

Prvi korak prema ukidanju gotovine je ukidanje metalnog novca, a južnokorejske vlasti se nadaju kako bi se to moglo postići do 2020. godine. Banka Koreje u četvrtak je objavila da će pojačati napore za smanjenje cirkulacije novca, piše FT.

Kao dio plana potrošače se želi potaknuti na korištenje južnokorejske tzv.  “T-money” kartice – što su ustvari elektronički turistički prolazi koji se mogu koristiti za plaćanje metro-a, taxi vožnje, pa čak i kod kupnje u 30.000 trgovina mješovitom robom.

Prijedlozi su normalan korak naprijed za narod koji je u svjetskom vrhu proizvodnje ali i korištenja tehnologije, a sve kako bi život građanima bio što ugodniji. Internet trgovina je postala standard, a sve prisutnija su i mobilna plaćanja.

Južna Koreja je već sada jedna od zemalja koja koristi najmanje gotovine u svijetu. Ona ima jednu od najviših stopa posjedovanja kreditnih kartica – oko 1,9 kartica po stanovniku – i samo oko 20 posto Korejanaca plaćanje vrši pomoću papirnatog novca.

Ukidanjem gotovine žele se izbjeći troškovi koje imaju financijske institucije za prikupljanje, upravljanje i distribuiranjem novca.
“Kada smo napravili novčić od 10 korejskih wona, to košta znatno više od 10 wona”, rekao je Lee Hyo-chan, voditelj istraživanja na Institutu Credit Finance u Seulu, dodajući da “ako Koreja ide u bezgotovinsku eru plaćanja, koristi će imati i prodavatelji i kupci.”

“Pomak prema elektroničkom plaćanju pomoći će smanjiti sivu ekonomiju, puniti drzavnu blagajnu i potaknuti ukupni rast.” kazao je Lee.

Kim Seong Hoon, istraživač na Korea Economic Research Institute je izjavio da napuštanje gotovinskog novca Južnoj Koreji može donijeti 1,2 posto dodatnog gospodarskog rasta godišnje.

No, prema Lee-u, potez će zahtijevati širu promjenu navika kod starije populacije

“Ako Koreja želi ići dugoročno u bezgotovinsko plaćanje, ljudi će prije svega morati promijeniti svoj način razmišljanja. Pri tome najprije mislim kada su u pitanju kafići, crkve ili obiteljska događanja poput vjenčanja,” rekao je Lee.

Globalno gledano, skandinavske zemlje su vodeće u kretanjima prema “bezgotovinskim društvima”Od ukupno 1.600 poslovnica banaka u Švedskoj, više od polovice ne drže gotovinski novac, niti uzimaju novčane depozite. Norveška najveća banka je također ove godine pozvala na ukidanje korištenja gotovinskog novca.

Dragan Bacinger