Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Pogledajte kako na posao ‘putuje’ predsjednik Austrije

Pogledajte kako na posao ‘putuje’ predsjednik Austrije

Alexander Van Der Bellen pobjednik je predsjedničkih izbora u Austriji s osvojenih 53,8 posto glasova. Kandidat ispred ekstremno desne Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 46,2 posto glasova.

Van der Bellen osvojio 2.472.892 glasova, a Hofer 2.124.661, odnosno 348.231 manje u odnosu na pobjednika Van der Bellena, piše N1BiH.

Postotak izlasnosti na predsjedničkim izborima bio je 74,2 posto.

Van der Bellen, koji je bivši lidera stranke Zelenih, će 26. siječnja 2017. godine podnijeti zakletvu i tako stupiti na dužnost predsjednika Austrije, koju će obnašati narednih šest godina. Nakon što promijeni adresu i pređe u palatu Hofburg, Van der Bellen će mjesečno zarađivati 24.000 tisuće eura.

Austrijski magazin “Heute” danas je objavio zanimljivu fotografiju na kojoj je prikazan novoizabrani predsjednik Austrije kako ide na posao.

Ovo ni po čemu ne bi bila vijest, ali činjenica da predsjednik jedne od najuređenijih zemalja na svijetu i države sa boljim socijalno-političkim uređenjem nego Njemačka i Švedska, na posao ide pješke, bez skupocjenih automobila i odijela rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Na fotografiji se može primijetiti čak ni da van der Bellen nije uopće bolje odjeven nego ostali građani Austrije, niti se po bilo čemu može primjetiti da je lider države.

Sada probajte usporediti to s protokolima nemjerljivo siromašnijih država Balkana, gdje se ponekad rade pravi cirkusi  kolonama vozila, a o troškovima da ne pričamo.

Usporedbe radi, novi službeni automobil člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića plaćen je 200 tisuća KM (cca. 800 tisuća kuna).

novo.hr

foto: heute.at