Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Kina uspostavila 52,5 mlrd USD vrijedan fond za restrukturiranje državnih tvrtki

Kina uspostavila 52,5 mlrd USD vrijedan fond za restrukturiranje državnih tvrtki

Kina je uspostavila fond vrijedan 350 milijardi juana (52,5 milijardi dolara) za potrebe restrukturiranja državnih tvrtki pomoću kojeg želi ubrzati reforme na strani ponude u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu u vrijeme njegove najznačajnije preobrazbe u posljednja dva desetljeća.

Kina je među svoje glavne prioritete uvrstila reformu glomaznih i nekonkurentnih državnih kompanija, u uvjetima slabe globalne potražnje koja koči gospodarski rast dok viškovi kapaciteta i besposleni radnici iscrpljuju raspoložive  resurse kompanija.

Ranije ove godine Kina je objavila da planira usmjeriti 100 milijardi juana za pomoć lokalnim vlastima i kompanijama u državnom vlasništvu kod financiranja otkaza u posrnulim industrijama ugljena i čelika. Do 1,8 milijuna ljudi u tim sektorima moglo bi izgubiti posao, pokazuju službene procjene.

Kapital koji pribavlja kineski fond za restrukturiranje državnih tvrtki bit će fokusiran na jačanje konkurentnosti nekih državnih kompanija i njihovih međunarodnih operacija, uključujući inozemne akvizicije, navodi se u dokumentu državnog povjerenstva za superviziju i upravljanje koje će upravljati navedenim fondom.

“Među kompanijama koje su pod kontrolom središnje države, neke imaju viškove kapaciteta dok ostale pate od ozbiljnog nedostatka kapaciteta. Uspostava ovog novog fonda pomoći će nam usredotočiti državni kapital na strateške i industrije budućnosti”, prenijela je državna radijska postaja riječi čelnika toga povjerenstva Xiaoa Yaqinga.

Fond će imati početni registrirani kapital od 131 milijardu juana koje će omogućiti 10 kompanija u državnom vlasništvu. Među tih 10 kompanija nalaze se, među ostalim, China Mobile, China Railway Rolling Stock i China Petoleum & Chemical Corp.

Ključna područja ulaganja toga fonda uključuju imovinu važnu za nacionalnu sigurnost i onu od gospodarske važnosti, poput strateških rezervi prirodnih resursa, naftovoda i plinovoda, energetskog sustava i telekomunikacijske infrastrukture, stoji u dokumentu nadležnog povjerenstva.

Također, fokus toga fonda bit će na restrukturiranju poduzeća u državnom vlasništvu. Za neke će sektore, poput onih ugljena i čelika, to značiti zatvaranje rudnika i pogona te otpuštanje radnika. Za druge, pak, bit će to povezivanja s ciljem stvaranja nacionalnih šampiona koji će se moći takmičiti na globalnoj razini.

U kineskom državnom sektoru u 2013. godini bilo je oko 37 milijuna zaposlenih, a bio je zaslužan za oko 40 posto ukupne industrijske proizvodnje u toj zemlji.

 

B.D./Hina