Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Kineski Tencent Music prikupio 1,1 milijardu dolara putem IPO-a

Kineski Tencent Music prikupio 1,1 milijardu dolara putem IPO-a

Kineska tvrtka za prijenos glazbe Tencent Music Entertainment Group prikupila je putem inicijalne javne ponude dionica (IPO) na američkom tržištu gotovo 1,1 milijardu dolara kapitala, izvijestila je u srijedu ta kompanija.

Tencent Music Entertainment (TME), koji je nastao kao odgovor kineskog tehnološkog diva Tenceta na američki Spotify, odredio je cijenu za svoje američke depozitarne  zapise (ADR) na 13 dolara, odnosno na donjoj granici ciljanog raspona od 13 do 15 dolara za jedan ADR, stoji u objavi te kompanije na burzi u Hong Kongu.

Kompanija je prodala 41 milijun ADR-a, a postojeći dioničari prodali su ih još 40,9 milijuna. Ukupna vrijednost TME-a određena je tako IPO-om na 21,3 milijarde dolara.

Riječ je o posljednjem IPO-u neke kineske kompanije na američkom tržištu kapitala u ovoj godini, koje su na taj način od početka godine, bez TMT-a, prikupile 7,9 milijardi dolara novog kapitala. Riječ je o najvećem godišnjem iznosu prikupljenog kapitala od 2014., kada je Alibaba Group Holding ostvario rekordni IPO od 25 milijardi dolara.

Američki IPO TME-a četvrti je najveći ove godine po vrijednosti među kineskim tvrtkama – video streaming kompanija iQiyi prikupila je IPO-om 2,4 milijardi dolara, on-line diskonter Pinduoduo 1,6 milijardi dolara, a proizvođač električnih vozila NIO 1,15 milijardu dolara.

Dionicama Tencet Music započet će se trgovati u srijedu na njujorškoj burzi. Inače, ta kompanija u razdoblju od siječnja do kraja rujna ove godine ostvarila je skok profita za 244 posto, na 394 milijuna dolara. 

K.A./hina

foto: Tencent