tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Končar D&ST kupio 74 posto poljske tvrtke za proizvodnju transformatora

Končar D&ST kupio 74 posto poljske tvrtke za proizvodnju transformatora

Tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) potpisala je ugovor o stjecanju većinskoga, 74 postotnog vlasničkog udjela u poljskoj tvrtki Power Engineering Transformatory (PET) iz Czerwonaka, koje proizvodi i prodaje transformatore isključivo na poljskom tržištu, objavljeno je u ponedjeljak iz Končar Elektoindustrije.

Power Engineering Transformatory bavi se dizajnom, proizvodnjom, plasmanom i servisiranjem srednje energetskih transformatora snage do 63 megavoltampera (MVA) i napona do 145 kilovolta (kV), a zapošljava šezdesetak djelatnika, navode iz Končara, ne iznoseći podatke o vrijednosti transakcije.

“Ovim ugovorom Končar D&ST stječe 74 posto udjela, a ulaganje će se namijeniti za nabavu nove opreme, restrukturiranje i modernizaciju tvornice te ljudske potencijale. Osim financijskoga dijela, Končar D&ST će uložiti i svoj know-how te time potpomognuti daljnji razvoj i stvaranje moderne i konkurentne tvornice srednje energetskih transformatora u Poljskoj, s očekivanim povratom ulaganja kroz srednjoročno razdoblje”, ističu iz Končara.

Dodaju i da je, s obzirom na pozitivne gospodarske pokazatelje za Poljsku – godišnju stopu rasta BDP-a za 3,9 posto, najvišu od svih članica zemalja EU, te ispodprosječnu stopu nezaposlenosti od 5,3 posto, ali i gospodarski razvitak te važan položaj Poljske, Končar D&ST u ovome iskoraku na strano tržište, po prvi puta u vlasničkom obliku, prepoznao poslovno dobru priliku.

Predsjednik Uprave Končar D&ST-a Ivan Klapan tom je prigodom izjavo kako je potpisivanje ovog ugovora rezultat strateškog planiranja za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

“Ulaskom na poljsko tržište u vlasničkom obliku olakšan nam je prodor na relativno nedostupna nova tržišta. Također nas veseli prenošenje naših znanja i iskustava ljudima i poduzeću za koje držimo da posjeduju ozbiljan poslovni, ljudski i tržišni potencijal”, istaknuo je Klapan.

Končar D&ST je tvrtka iz sastava grupe Končar za dizajn, proizvodnju, prodaju i servis distributivnih uljnih transformatora snage do 8 MVA i 36 kV, srednje energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV te specijalnih transformatora do 8 MVA i 36 kV.

Iz Končara pritom ističu da ta tvrtka posljednjih 15 godina bilježi značajan rast poslovanja te je u tom razdoblju provedeno je nekoliko investicijskih ciklusa koji su omogućili tehnološki razvoj i jačanje ljudskih potencijala. U posljednjih deset godina prihodi tvrtke rasli su po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,4 posto, s 388 milijuna kuna na 869 milijuna kuna u 2016., dok je broj zaposlenih istodobno porastao s 294 na 530.

D.B./h

foto: hina

Tagovi: