auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Krajem 2018. Jaguar Land Rover zabilježio najveći tromjesečni gubitak u povijesti

Krajem 2018. Jaguar Land Rover zabilježio najveći tromjesečni gubitak u povijesti

Britanski proizvođač vozila Jaguar Land Rover izvijestio je u petak da je treće fiskalno tromjesečje zaključio s gubitkom zbog snažnog pada prodaje u Kini, pišu britanski mediji.

U razdoblju od listopada do prosinca 2018. Jaguar Land Rover poslovao je s gubitkom od 3,4 milijarde funti, najvećim u povijesti kompanije, nakon otpisa 3,1 milijardu funti imovine i ulaganja, izvijestio je BBC.

Time su uvažili činjenicu da je vrijednost njihovih ulaganja, poput tvornica, opreme i modela vozila, znatno niža nego što su ranije mislili, tumači BBC-jev Theo Leggett.

Ako se isključi otpis koji utječe na bilancu ali ne i na gotovinski tok, gubitak je iznosio 273 milijuna funti.

Prihodi su im smanjeni 1,6 posto, na 6,2 milijarde funti. Ukupno su u promatranom razdoblju prodali 144.602 vozila, 6,4 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

„Jaguar Land Rover zabilježio je u trećem kvartalu snažne prihode u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi, ali na naše ukupne rezultate ponovo su utjecali izazovni tržišni uvjeti u Kini”, tumači izvršni direktor Ralf Speth.

Proizvođači automobila muku muče s postroženim propisima i pojačanom potražnjom za ekološkim modelima. Jaguar pak većinom proizvodi dizelske automobile čija se prodaja u Europi smanjuje.

Kompanija je pokrenula opsežni program restrukturiranja kako bi se pripremila za budućnost i poboljšala profitabilnost, najavljujući ukidanje tisuća radnih mjesta.

T.R.

foto: JLR