gastronomija

Home / gastronomija / Kuglof je odlična slastica za predah uz kavu ili čaj

Kuglof je odlična slastica za predah uz kavu ili čaj

Na Instagram profilu pao.mi.je.secer pronašli smo recept za ovaj predivni kuglof koji će se izvrsno uklopiti uz šalicu kave ili čaja.

Sastojci
Kuglof
  • 5 jaja
  • zaslađivač po želji (110 g eritrita u prahu ili 90 g ksilitola u prahu)
  • 170 ml mlijeka
  • 2 žličice arome vanilije
  • 90 ml maslinovog ulja
  • naribana korica limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g bademovog brašna
  • 80 g kokosovog brašna (ne kokos mrvica)
  • prstohvat soli
  • 4 žlice namaza od lješnjaka
Namaz od lješnjaka
  • 80 g lješnjaka
  • 50 g tamne čokolade (što veći udio kakaa ili zaslađene zaslađivačem)
  • 1 žlica zaslađivača po želji
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1,5 dl mlijeka
Priprema
Kuglof

Jaja zajedno sa zaslađivačem razradite mikserom dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlila. Zatim dodajte preostale mokre sastojke (mlijeko, vaniliju i ulje). Nakon što ste sve dobro umutili, u dobivenu smjesu dodajte i suhe sastojke (prašak za pecivo, bademovo i kokosovo brašno te mrvicu soli). Kad su se svi sastojci dobro povezali, smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovicu dodajte namaz od lješnjaka. Naizmjenično u kalup dodajete crnu i žutu smjesu i stavite na pečenje.
Pecite na 180˚C 30-35 min. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.

Namaz od lješnjaka

Lješnjake stavite u pećnicu na 180˚C, 10 minuta. Pomoću krpe skinite ljuskice dok su još topli. Zatim otopite čokoladu i sve sastojke dodajte u blender. Miksajte dok se sve skupa ne poveže i ne dobijete glatki namaz. Ukoliko vam je namaz pretvrd slobodno dodajte još mlijeka (sve ovisi o čokoladi koju koristite).

Za dekoraciju sam koristila čokoladni ganache u omjeru 1:1 (čokolada:vrhnje za šlag). Otopite čokoladu zajedno s vrhnjem na laganoj vatri uz stalno miješanje. Prelijete preko kuglofa i dekorirate po želji.

Fotografija: Pao mi je šećer.Instagram

Tagovi: ,