Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Kujundžić: “U ljekarnama nema priziva savjesti”

Kujundžić: “U ljekarnama nema priziva savjesti”

Nakon što je jedna zagrebačka ljekarnica zbog priziva savjesti odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je taj njezin postupak ocijenio nedopustivim, dok je SDP pozvao da se hitno regulira područje priziva savjesti kako se ne bi ponavljali slučajevi uskrate lijekova ili zdravstvene zaštite pacijentima.

Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti, izjavio je Kujundžić nakon sjednice Vlade upitan za slučaj ljekarnice koja je odbila izdati kontracepcijske pilule jer se to kosi s njezinim uvjerenjima.

“Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni”, pojasnio je ministar.

Na taj su slučaj reagirali i SDP-ovci koji traže od Hrvatske liječničke komore da napokon iznese svoj službeni stav o pitanju priziva savjesti, kao što od Ministarstva zdravstva i Kujundžića očekuju da reguliraju akte po kojima se priziv savjesti ulaže.

Od nadležnih očekuju da izrade registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer, ističu, građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor.

U Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti.

novo.hr

foto: scr.arhiva